Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 20 °C
  • 31 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Háborog az Apple az egységes mobiltöltők uniós terve miatt

A tervek szerint a mobiltelefonok mellett a fejhallgatók, és a kamerák töltési pontjait is egységesítenék

Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Bizottság egységesítené a különféle mobiltelefontöltőket, hogy mérsékelje az elektronikai hulladék termelését. Ez sokak életét egyszerűsítheti majd, az Apple azonban ellenzi a tervet.

 

Évente több ezer tonnányi elektronikai hulladék keletkezik Európában a telefontöltők miatt. Az Európai Bizottság szerint elérkezett annak az ideje, hogy a különféle mobilokhoz ugyanolyan töltőt használhassanak az emberek.

 

“Egy mindenki számára nyitott irodában dolgozom, ahová viszem az eszközeimet is. Ha minden eszközömhöz külön töltő kell, akkor egyfolytában töltőket kell vennem”

 

– mondta egy programozó.

A tervek szerint a mobiltelefonok mellett a fejhallgatók, és a kamerák töltési pontjait is egységesítenék és c-type csatlakozóval gyártanák a jövőben. Az unióban keletkező elektronikai hulladék 40 százalékát dolgozzák csak fel újra.

 

“Ez jó lenne a környezetnek, hiszen sokunknak van többféle használaton kívüli töltője otthon. A jövőben remélhetőleg csak egy lesz. De nem csak szemétből lesz kevesebb, hanem a széndioxid-kibocsátás is csökken majd”

 

– mondta Thierry Breton uniós biztos.

 

A bizottsági tervet leginkább az Apple bírálja, mert az Iphone-ok töltőit a konkurensekéhez kellene igazítani. A cég közleménye szerint a kezdeményezés elfojtja az innovációt. Azonban az európai fogyasztóvédők szerint szükség van erre a lépésre. Ha a tagállamok és az Európai Parlament is jóváhagyja a javaslatot, 2024-től léphet életbe az egységes töltőkről szóló szabály.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket