Nyitókép: Euronews

 

Elérte a Cumbre Vieja vulkánból ömlő láva az Atlanti-óceánt La Palma szigetén kedd éjszaka. A találkozás következtében vastag gőzfelhők keletkeztek a vízparton, melyek mérgező gázokat is tartalmaznak.

A lávafolyam óránként száz-kétszáz méteres sebességgel haladt a szárazföldön a víz irányába. A Kanári-szigetek vulkanológiai intézete szerint előbb banánültetvényeket és fóliasátrakat pusztított el, majd átvágta a part menti utat.

 

 

 hirdetes_810x300  
Luismi Ortiz/AP
zakember méri a mérges gázok szintjét a láva közelében. Kép forrása: Euronews

 

A tíz napja tartó kitörés következtében már nagyjából 600 ház pusztult el La Palmán, és további 1600 van veszélyben. Már most több tízmillió köbméter láva borítja a spanyol szigetet. A kőzetolvadék 2,5 négyzetkilométernyi földet borít be, és átlagosan 12 méter vastag, de van, ahol az 50 méteres vastagságot is eléri. Kedden egy nap szünet után ismét megnyíltak a Cumbre Vieja kürtői, egyszerre háromból tört fel a magma.

 

Planet Labs Inc./Planet Labs Inc. via AP
A tűz útja felülnézetből. Kép forrása: Euronews

 

A szigeten egyelőre senki sem sérült meg a vulkáni működés miatt, de a lakók tartanak a mérges gázoktól. Eddig 6500 embert evakuáltak La Palmáról. A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.