Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán.

 

A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babissal találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül.

Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja – jelentette ki. Úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad – tette hozzá Orbán Viktor.

 

 hirdetes_810x300  

Orbán Viktor kifejtette: a munkanélküliség csökkentésében tekintetében Csehország előttünk van egy lépéssel. Az eladósodottság alacsony szintjében is szeretnénk utolérni Csehországot, továbbá irigyeljük a cseh ipar saját teljesítményét is – sorolta.

 

Ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik

 

Ústí nad Labem, 2021. szeptember 29.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz Andrej Babis cseh kormányfõ társaságában (a képen nem látható) a kormányzó centrista ANO mozgalom választási gyûlésén az észak-csehországi Ústí nad Labem-i városi színházban 2021. szeptember 29-én. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselõjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Megjegyezte: azért jött, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés (V4) cseh-magyar szárnyát, mert ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik, a visegrádi csoportban szükség van Csehország erejére és politikai befolyására.

 

Kitért rá: aligha ússzuk meg a migráció következő nagy hullámát, Afganisztánból milliószám áramlanak ki az emberek, és egy részük a Balkánon és Magyarországon keresztül akar majd jönni. Magyarország nemcsak a saját határait, hanem egész Európát – benne Csehországot – is védi, ezért kért 50 rendőrt Andrej Babistól, hogy megerősítsék a határvédelmet – magyarázta.

 

Az intelligens közlekedési rendszerekkel (ITS-ek) kapcsolatban elmondta: ennek a rendszernek a lényege, hogy mindenki fizet, mert háza és gépkocsija van. Ezt meg kell akadályozni, mert lehet, hogy „a nyugat-európaiak luxusába ez belefér, de a mi életünkbe nem” – jelentette ki. Hozzáfűzte: cseh partnerével egyetértettek, hogy ezen ügyben közösen lépnek fel a következő EU-csúcson.

 

Ústí nad Labem, 2021. szeptember 29.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh kormányfõ (j) egy helyi polgárral fotózkodnak Usti nad Labemben 2021. szeptember 29-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor a cseh-magyar gazdasági együttműködésről közölte:

 

megtisztelő, hogy magyar cégeket is fogadnak a cseh gazdaságban,

 

és a cseh-magyar gazdasági együttműködés soha nem látott csúcsokra ért fel.

 

Kifejtette: a kétoldalú kereskedelem volumene ebben az évben eddig 26 százalékkal bővült, és 330 cseh cég működik Magyarországon, sok ezer embernek adva munkát. Magyarország bővíteni akarja az együttműködést, amely jól megy a telekommunikációban, a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, és szeretnénk kiterjeszteni a hadiiparra is – tette hozzá.

 

Hangsúlyozta: Magyarország készen áll, hogy

 

Andrej Babis kormányával szoros, baráti, józan és kölcsönös tiszteleten nyugvó együttműködést

 

valósítson meg a jövőben.

 

Babiš: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

 

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 

Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma” – mondta a kormányfő. „Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval” – szögezte le Andrej Babis.

 

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről.

 

Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

 

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak,

 

de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is.

 

Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést, és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.

 

Orbán Viktor mostani csehországi látogatása „megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott” – hangsúlyozta Babis.

 

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

 

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!