Nyitókép: SITA

 

Az egyik gyakori állítás az oltással szemben, hogy a „beoltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint a nem beoltottak.“ Ez azonban nem így van,

 

A valós adatok azt mutatják, hogy a vakcina a fertőzés terjedésének esélyét is csökkenti – főleg az oltást követő első hónapokban. Bár ez a hatás a Delta variáns megérkezésével csökkent, továbbra sem igaz, hogy a beoltottak ugyanolyan eséllyel terjesztenék a vírust, mint a nem beoltottak.

 

Ahhoz ugyanis, hogy az illető a vírus terjesztőjévé váljon, először el kell kapnia a fertőzést. Főleg az oltást követő első hónapokban azonban magas a védettség a Delta variánssal szemben is. Fertőzés esetén azonban a szingapúri preprint tanulmány szerint a beoltottaknál a vírus dózisa gyorsabban terjed, mint a nem beoltottaknál.

 hirdetes_810x300  

 

Fontos azonban, hogy a beoltottak is menjenek PCR-tesztre, ha úgy érzik, hogy Covid-19 tüneteket produkálnak. Az oltás csökkenti a vírus terjedésének esélyét, de nem nullára. A beoltott személy is megfertőződhet és terjesztheti a vírust, még ha kevésbé is, mint a nem beoltott.

 

A fő indok arra, hogy miért oltassuk be magunkat, továbbra is a halál, kórházi kezelés elleni védelem, illetve hogy megelőzzük a betegség súlyos lefolyását, melynek esélye a Delta variánsnál nagyon magas.

 

Körkép.sk/Egészségügyi minisztérium

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.