Nyitókép: imdb.com

 

Sok kutató és tudós figyelmeztetett már a mesterséges „agyak” potenciális veszélyére. Ezúttal a Google egyik régi vezetője intett óvatosságra, miután szemtanúja volt a cég egyik fejlesztésének. A HVG beszámolója szerint úgy fogalmazott: a kutatók egy gépi istenen kísérleteztek.

 

A mesterséges intelligencia előnyeit számos területen kamatoztathatják a szakemberek, de napjainkban elsősorban az egészségügy és a robotika képes profitálni belőle. Vannak ugyanakkor, akik egyáltalán nem nézik jó szemmel, hogy a kutatók csak úgy állítgatják egy gép gondolkodását, hogy azzal új kísérleteknek ágyazzanak meg. Általa ugyanis olyan dolgokat is megtanulhat egy algoritmus, melyeket nem lenne szabad.

 

Hasonló félelmek miatt állt ki a nyilvánosság elé a Google korábbi vezető beosztású dolgozója is, aki szerint a keresőcég egy igen kockázatos területre merészkedett. Mo Gawdat állította, hogy a vállalat különféle robotkarokon dolgozott, melyeket tapasztalt mesterségesintelligencia-kutatókkal okosítottak fel. Ez a folyamat azonban nem hetekig vagy hónapokig tartott:

 hirdetes_810x300  

 

a gépek egyik napról a másikra váltak egyre ügyesebbé, ami megrémisztette őt.

 

Az egyiptomi származású férfi minderről a The Timesnak adott interjúban mesélt, hangsúlyozva, hogy a veszély szerinte nagyon is valós. Gawdat azt sem titkolta, hogy a kérdéses projekttel a Google X nevű részlegnél találkozott, mely a vállalat belső „laboratóriuma”: itt dolgozzák ki azokat a rendszereket, melyekre esetenként az új fejlesztések támaszkodnak. (A szakember 2013-tól volt a divízió üzleti igazgatója, amely pozíciót 2018-ig töltötte be.)

 

 

Gawdat azt nem osztotta meg, hogy a gépi karok pontosan mi célt szolgáltak, de azt igen, hogy az őket vezérlő szoftver rendkívül intelligens volt. Állította ugyanis, hogy a karok egy idő után megtanulták beazonosítani és felemelni a tárgyakat, köztük egy labdát. És amint erre sor került, a gépek egyike a kutatók felé mutatott egy ilyen labdát, de Gawdat szerint olyan gesztussal, mint aki felvág vele, hogy pontosan tudja, mit csinál.

 

A szakértőben – folytatta Gawdat az interjúban – ekkor tudatosult, hogy ezek a rendszerek a technológiai szingularitás határán egyensúlyoznak, egy olyan küszöbnél, ahonnan a számítógép önjáróvá és ellenőrizhetetlenné válik. Az intelligens gépek esetében ez azt jelenti, hogy a mesterséges „agy” átveheti az irányítást, és végső soron az emberre is veszélyt jelenthet. Gawdat úgy írta le a helyzet súlyát, hogy a kutatók egy gépi istennel játszadoznak.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.