Nyitókép: SITA

 

Vásárlóerő tekintetében Szlovákia az uniós átlag alatt van. A lakosság 12 százaléka nem engedheti meg magának, hogy legalább kétnaponta rendes ebédet egyen.

 

Szlovákia állampolgárai fejenként évente átlagosan mintegy 100-150 euró értékben dobnak ki lejárt szavatosságú élelmiszert, közölte az élelmiszer világnak alkalmából a Wood & Company elemzője, Eva Sádovská. Az összeg a vállalat saját számításai alapján jött ki, a Statisztikai Hivatal és az Eurostat mutatóinak felhasználásával.

 

Szlovákia minden lakosára évente átlagosan 100 kilónyi szemét jut élelmiszerből. A szemétlerakók összetételét tekintve ugyanakkor a biohulladék aránya a legmagasabb.

 hirdetes_810x300  

 

Míg egyes háztartásokban az élelmiszerrel való fecsérelés a jellemző, más háztartásokban az élelmiszerhiány okoz problémát. Vásárlóerő tekintetében, az élelmiszerek megfizethetősége szerint Szlovákia az uniós átlag alatt van. A statisztika szerint az összlakosság 12 százaléka, azaz mintegy 634 ezer olyan személy él az országban, aki nem engedheti meg magának, hogy legalább kétnaponta rendes ebédet egyen. A legtöbben egyedül élő idős emberek, vagy pedig kisgyermekes, csonka családok. Az uniós átlag e tekintetben 7 százalék.

 

A jövőt tekintve a helyzet Szlovákiában nem túl rózsás. Míg az idei év első 5 hónapjában az élelmiszer és alkoholmentes italok ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkentek 2020 azonos időszakához képest, augusztusban ez a szám már 3,6 százalék volt. Elemzők szerint az év végén, jövő év elején öt százalékos élelmiszerdrágulás várható 2020-hoz képest.

 

Október 16. 1979 óta az élelmiszer világnapja, melyet a világ 150 országa ismer el.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!