Terrortámadás áldozata lett a brit képviselő - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Terrortámadás áldozata lett a brit képviselő

A pénteki merénylet az iszlamista szélsőségesekhez köthető.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Terrorcselekménynek nyilvánították Sir David Amess brit parlamenti képviselő meggyilkolását. A nyomozás eddigi állása szerint a pénteki merénylet az iszlamista szélsőségesekhez köthető. A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

 

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, csaknem 40 évig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja. Erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

 

A királynő által hat éve lovaggá ütött képviselő épp a választóival találkozott egy angliai kisváros metodista templomában, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt. A tettest elfogták, egyelőre annyit tudni róla, hogy brit, és jelenleg vizsgálati fogságban van. A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás.

SJE Nyílt nap

A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyanúsított egyedül cselekedett, és a nyomozók nem keresnek más elkövetőt, bár a támadás körülményeit még vizsgálják.

 

Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek. Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

 

Nagy-Britanniában az utóbbi négy évtizedben ötször ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül – David Amess pénteki és Jo Cox öt évvel ezelőtti meggyilkolásával együtt – négy volt halálos végű.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket