Nyitókép: gyogytornaszom.hu

 

Növekszik a hát- és nyakfájdalom a 30 éves kor alatti személyeknél. Ennek oka a gyerekek és tinédzserek esetében az iskolarendszer, de a járvány sem javított a helyzeten. A koronavírus miatti intézkedések következtében a gyerekek otthon voltak bezárva, így a testmozgás, sportkörök gyakran elmaradtak, vagy korlátozódtak.

 

A legtöbb évfolyamban csak heti 2 óra torna van, ami szakemberek szerint kevés.

 

„Legalább napi egy óra aktív mozgásra lenne szükség“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Katarína Hanuliaková fizioterapeuta.

A helyzetet csak rontja a számítógép és mobiltelefonok képernyőinek bújása, az előnytelen testtartás ennek során, a csukló és az ujjaink túlterheltsége a pötyögés miatt. A szakember ezért azt javasolja a szülőknek, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, hiszen az iskolában is változik a mozgás mértéke és több a statikus ülés. Fontos, hogy már 3,6, 9 és 12 hónapos korban is figyeljünk oda a gyermekek mozgására, illetve később óvodásként a 2 és 5 éveseknél is. Ugyanúgy fontos a 10 éves kor körüli mozgásigény kialakítása is, amikor a gyermekek gyorsan nőnek.

 

A 30 éves kor alattiak körében a hátfájdalmak oka az ülőmunka. Megfelelő üléssel ugyanakkor megelőzhető a fájdalom. Szakértők szerint nem szabad elfeledkeznünk a rendszeres szünetekről, ideális esetben félóránként, hiszen ülésnél főleg a derék és nyaki rész van terhelés alatt. Fontos a számítógéptől való kellő távolság betartása is, mely legalább 45 centiméter legyen.

 

A hátfájdalmat ugyanakkor a hibás légzés is okozhatja. A hát erősséges és formája függ a hasi nyomástól, miközben nem megfelelő légzéssel túlterhelhetjük a hátgerinc egyes helyeit. Erre leginkább akkor kerül sor, amikor az ember nem a hasába lélegzik, hanem a mellkasába. Ez ugyanakkor összefügg a stresszel is. A hasi légzés csökkenti a vérnyomást és növeli a test stabilitását.

 

Szakértők szerint, ha nem figyelünk oda testünk első jeleire, később krónikus problémák jelentkezhetnek, ami már komolyabban befolyásolja a pszichikánkat is.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!