Nyitókép: globalnews.ca

 

Az elmúlt egy hét alatt több mint duplájára gyorsult a covid-19 fertőzés terjedése Csehországban, immár a kockázati forgatókönyvnek megfelelően. A kormány ezért több intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy csökkentse a járvány terjedését. Október 25-től például újra kötelezővé tették a részecskeszűrős szájmaszk (reszpirátor) viselését az épületeken belül, beleértve a munkahelyeket is.

 

Novembertől ráadásul az éttermi személyzete köteles lesz ellenőrizni a vendégek érvényes koronavírus tesztjét. A covid-19 tesztek csak a 18 éven aluli személyek, a mindkét oltással, a legalább egy oltással rendelkezők számára lesznek ingyenesek, illetve azoknak, akik különböző okoknál fogva nem oltathatják be magukat.

 

Egyes megyei jogú tisztiorvos szolgálatok a megyei vezetésekkel közösen azt javasolják az iskoláknak, hogy a jövő hét elején hirdessenek igazgatói szabadot, meghosszabbítva ezzel a téli szünet.

 hirdetes_400x285  

 

Az éttermi személyzet november 1-től ellenőrizni fogja a vendégek oltási igazolványát. Mégpedig vagy a bejáratnál, vagy, miután a vendég helyet foglalt az asztalnál. A kötelezettség nem vonatkozik az elvitelre szánt ételek esetében, illetve a bevásárlóközpontok éttermi sarkaiban étkezőkre sem. A védettséget oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszttel, esetleg  igazolással arról hogy a zelmúlt fél évben az illető átesett a koronavírus fertőzésen, lehet bemutatni.

 

Novembertől ez az előírás nem vonatkozik a 12 éven aluli gyermekekre. Eddig a kivétel a 6 éves kor alatti gyermekekre vonatkozott, illetve azokra, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy átestek a fertőzésen, vagy rendelkeznek antigén teszttel. Csehországban egyelőre nem hagyták jóvá a 12 éves kor alatti gyermekek oltását.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!