Nyitókép: Julius Meinl

 

Frissítve: november 9.

 

A Julius Meinl eddigi logója egy fiatal fiút ábrázolt, aki fez-t visel, ami egy arab/török, csonka kúp alakú, bojtos fejfedő. Egészen mostanáig.

 

A bécsi családi vállalkozásként indult vállalat végül úgy döntött, hogy megváltoztatja logóját. A történet még 2007-ben kezdődött, amikor rasszistaellenes aktivisták kampányt indítottak a logó ellen, azzal vádolva meg a Julius Meinlt, hogy a rabszolgatartást és az elnyomást jelképezi.

 hirdetes_810x300  

 

A cég akkor még tagadta a vádakat, és azzal védekezett, hogy a támadás abszurd interpretáció. 2021-ben azonban már engedett a nyomásnak, és törli a fiú sziluettjét a logóból.

 

A Julius Meinl logó eredetéről:

 

A Julius Meinl logón egy fiatalember látható, aki „fez” -t visel, amely egy arab, török fejfedő tompa nemez kúp alakban, bojttal a tetején. Az embléma hódolat annak a történetnek, hogy a kávé hogyan került Bécsbe. A legenda szerint 1683-ban Georg Franz Kolschitzky császári hírnök, tolmács és üzletember beszerzett néhány zsák kávét, amelyet Bécs török ostroma után hátrahagytak, és ezek alapján megalapította az első bécsi kávéházat, a „Zur blauen Flasche” -t. Az eredeti logót Josef Binder bécsi plakátművész készítette, akit 1924-ben kértek fel arra, hogy hozzon létre egy kitalált karaktert, amely a Georg Franz Kolschitzky-történetet ábrázolja. Binder megalkotott egy fiatal oszmán kávészakértőt, aki csészét emel a szájához.

KD_1978_311_1_222
Kép forrása: en.mandadb.hu

 

A nemzetközi hírű tervező, Matteo Thun 2004-ben újratervezte a logót. Jelentősen leegyszerűsítette és monokróm piros színben jelenítette meg az alakot, ami a bécsi barokk angyalokra emlékeztette. A tervező a fezt hangsúlyozta ki és sziluettként ábrázolta a göndörhajú kávészakértőt. A „vörös fez” végül nem csak logóként jelent meg, hanem a Julius Meinl csészék, kancsók és poharak is ezt a formát viszik tovább, csak fejjel lefelé fordítva.

 

Kép forrása: vjm.hu

 

Frissítve: Cikkünk megjelenése után Martina Mikulíková,  a Julius Meinl Coffee Group ügyvezetősége képviseletében arról tájékoztatta portálunkat, hogy a logót a Julius Meinl am Graben cég (üzlet a Bécs központjában) változtatta meg, nem pedig a Julius Meinl Coffee, amely világszerte foglalkozik kávégyártással és eladással.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.