Nyitókép: youtube

 

A jelenséget X-osztályúnak minősítette a NASA, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál is erőteljesebb volt. Ez okozta a szokatlan, sarki fénynek megfelelő égi jelenségeket Szlovákia egyes részein is, melyről itt írtunk bővebben.

 

Rendkívüli égi jelenség: Szlovákiából is láthatjuk ma a sarki fényt. Mutatjuk, honnan

 

A NASA napdinamikai obszervatóriuma (SDO/Solar Dynamics Observatory) egy látványos videót tett közzé a Napnak arról az időszakáról, amely egy erőteljesebb napkitöréssel zárult a múlt héten, számol be róla a HVG.

 hirdetes_400x285  

 

A megfigyelés október 25-én kezdődött, és a NASA szerint már aznap kisebb kitörések voltak detektálhatók a Nap bal szélén. Ez a folyamat október 26-án is folytatódott, de már intenzívebben. Két napra rá, október 28-án pedig egy még erőteljesebb kitörést regisztráltak.

 

 

A szakértők szerint a napkitörésekből származó káros sugárzás nem képes áthatolni az atmoszférán. Az erősebb kategóriájúak azonban megzavarhatják a kommunikációs eszközöket, valamint működésképtelenné tehetik a Föld körüli pályán keringő műholdakat.

 

Az október 28-i napkitörést X1-osztályúnak minősítették; az X ez esetben a legintenzívebb ilyen jelenségeket jelöli, a mögötte lévő szám pedig további információt nyújt a kitörés erősségéről. (Az X2 kétszer olyan intenzív, mint az X1, az X3 pedig háromszor, és így tovább.)

 

HVG/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.