Nyitókép: SITA

 

Egy kémiai vizsgálat során olyan szerves molekulákat azonosított a Curiosity Mars-járó, amilyeneket korábban még nem – ez a legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, melynek eredményeit a napokban közölték a szakértők a Nature Astronomy folyóiratban, olvasható a HVG cikkében. A mintagyűjtés ugyanakkor nem most zajlott, hanem még 2017-ben.

 

A szerves molekulákat a Gale-kráterben, illetve az ott elterülő, hatalmas Bagnold homokdűnén találta meg az amerikai Mars-járó. A felfedezés előtt a rover kőzetmintákat gyűjtött a területen, amikor a fúrója hirtelen leállt, a csapat viszont így is folytatta a műveletet, csak másfajta technikával. Ennek eredményeként a begyűjtött minták egy kémiai anyagot tartalmazó edénybe kerültek, amiben aztán feltűntek a szerves molekulák is. (A Curiosity rendelkezik egy úgynevezett SAM laboratóriummal, ami képes meghatározni a kőzet- és talajminták kémiai összetételét.)

 

A felfedezett vegyületek között ammóniát és benzoesavat mutattak ki. Ezek a tudósok szerint egyfajta maradványai lehetnek a Mars egy korábbi „életének”. (A Gale-kráterről azt feltételezik, hogy a területet nagyon régen víz borította, így a kutatók szerint elsősorban itt érdemes tudományos vizsgálatokat folytatni.)

 hirdetes_810x300  

 

Azt még nem sikerült megválaszolniuk a kutatóknak, hogy az újonnan beazonosított molekulák pontosan miként keletkezhettek.

 

Popular Science szerint a NASA korábban is talált szerves molekulákat a Marson.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.