Nyitókép: HVG

 

Elképesztően sok pénzbe került, de a kutatók szerinte megérte a ráfordított időt és pénzt a James Webb fejlesztése. A decemberben startoló, a Hubble utódjának szánt űrtávcső arra is képes, hogy megnézze az univerzum első csillagjait, számol be róla a HVG.

 

Több mint 20 évnyi szerelgetés után a NASA útra késznek nyilvánította az utóbbi idők egyik legfontosabb űrkutatási eszközét, a James Webbet. A hatalmas, és mintegy 10 milliárd dollárból épített űrteleszkópot december 18-án fogják útjára indítani a dél-amerikai Kourou űrrepülőtérről.

 

Az időutazó gépként is jellemzett James Webb 100-szor nagyobb teljesítményű, mint a Hubble űrteleszkóp, amely 31 éve van működésben. Ez idő alatt pedig milliónyi képet szolgáltatott bolygókról és galaxisokról.

 hirdetes_810x300  

 

A James Webb eszközrendszerében lévő technika olyan kifinomult, hogy a kutatók általa 13,5 milliárd évre képesek visszatekinteni. Így pedig vizsgálhatók az univerzum első csillagjai, galaxisai is.

 

„Olyan lesz, mintha babafotókat néznénk az univerzumról”

 

– fogalmazott Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókkal foglalkozó igazgatóságának társelnöke.

 

A James Webb összesen tíz olyan új technológiával rendelkezik, amelyet a szakemberek azelőtt soha egyetlen küldetésen sem próbáltak ki. Ezek között persze olyan is akad, amit kimondottan az új távcsőhöz fejlesztettek. A szerkezet kamerái például olyan érzékenyek, hogy ha a Hold felszínén egy méh repkedne, akkor a távcső azt is észrevenné.

 

Az iskolabusz méretű teleszkópot nem egyben, hanem összehajtogatva szállítják.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!