Nyitókép: Körkép.sk

 

5 százalékos idén az infláció Németországban, ami az energia, az élelmiszerek, illetve egyéb termékek vagy a bérleti díjak árában egyaránt megmutatkozik. Ilyen mértékű áremelkedésre harminc éve nem volt példa Európa legnagyobb gazdaságában.

 

Egy ikerpár szülei éppen lakást keresnek, a 30 éves anya, Lena Wendland, azt mondja, valószínűleg vidékre költöznek, mert a városi ingatlanok számukra most elérhetetlenek.

 

A legnagyobb példányszámban eladott német hetilap, a Bild az Európai Központi Bankot hibáztatja, amiért az nem tudta visszafogni az árakat. A lap Christine Lagarde EKB-elnököt „Madame Inflációnak” nevezte, elődjét, Mario Draghit pedig Draghila grófnak (szójáték a vérszívó Drakula gróf és Draghi neveivel).

 hirdetes_400x285  

 

Elemzők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy pénzpolitikájával az EKB megóvta az eurózóna jólétét.

 

Az ING egyik gazdásági elemzője, Carsten Brzeski azt mondja, az infláció főként a magas energiaáraknak és a magas nyersanyagáraknak tudható be, amihez persze hozzájön a koronavírus-járvány miatti bezártság megszűnése, ami a vendéglátásban és a turizmusban is áremelkedéshez vezetett.

 

Az elemző azt is mondta, a németek megrögzötten félnek az inflációtól, illetve, hogy Lagarde kijelentését, miszerint az infláció csak átmeneti, hitetlenséggel fogadják.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.