Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a héten bemutatta a szlovák adó- és járulékrendszer tervezett változtatásait, melyek a tervek szerint 2023. január 1-vel lépnének életbe.

 

A témával ITT foglalkozunk részletesen a Körképen.

 

Most Jozef Mihál adó- és járuléktanácsadó bejegyzése segítségével azt is megmutatjuk, hogyan tudja mindenki kiszámolni, mennyire érinti őt pozitívan, esetleg negatívan a tervezett adó- és járulékreform.

 hirdetes_810x300  

 

Ezen az oldalon található bérszámológépbe írjuk be jelenlegi „vastag”, azaz bruttó keresetünket. A számológép kiszámolja, hogy mennyi a nettó keresetünk. Ehhez vegyük hozzá a jelenlegi egyéb előnyöket, amelyeket munkáltatónk biztosít a számunkra (mégpedig mintegy 45 eurót havonta étkeztetésre, illetve a bruttó bérünk 0,6 százalékát a szociális alapon keresztül).

 

Példa: 2000 eurós bruttó bér esetén a tiszta bér 1 474 euró + 45 euró étkeztetés + 12 euró szociális alap = 1531 eur.

 

 

A számológépből írják ki, mennyi járulékot fizet ön után jelenleg a munkáltatója. Ezt számítsa hozzá a jelenlegi bruttó béréhez, adjon hozzá 45 eurót az étkeztetését, és a bruttó bér 0,6 százalékát (szociális alap). Ami kijön, az a munkáltatójának a jelenlegi bérköltsége önnek kapcsolatban.

 

Ezt a számot ossza el 1,39-cel és megkapja a jelenlegi bruttó bérét.

 

A jelenlegi bruttó bérét szorozza ki 0,81-gyel és megkapta a jelenlegi tiszta (nettó) bérét.

 

Ha az új bruttó bére alacsonyabb lesz, mint 1111 euró, a végösszeghez adja még hozzá az „alkalmazotti bónuszt,“ ami 100 euró mínusz 0,09x új bruttó bér.

 

Jozef Mihál figyelmeztet arra is, hogy amennyiben az adóforradalmat elfogadja a parlament, 2023. január 1-től megszűnik az étkeztetési támogatás és a szociális alap.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!