Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

 

Andrej Babiš (ANO) kormányfő szerint mintegy 309 ezer 60 év feletti oltatlan személy van Csehországban, közülük mintegy 58 ezren már átestek a koronavírus fertőzésen.

 

Az oltottság növelését szerinte mobil oltócsapatok bevetésével lehet növelni, melyet az Általános Egészségbiztosító állít ki a cégek és a régiók számára ott, ahol alacsony az átoltottság mértéke. A kormányfő szerint tervben van az is, hogy a 60 év feletti beoltottakat is tesztelni fogják.

 

Andrej Babiš elmondta, hogy a cseh egészségbiztosítók nem fogják tovább fizetni az emberek antigéntesztjeit. Helyette havi 2 ingyenes PCR tesztre lesz lehetőség, az oltottak és a gyerekek havi 5 ingyenes PCR-tesztre tarthatnak igényt. A térítéses antigéntesztek ára 201 cseh korona (mintegy 8 euró), a PCR teszt ára pedig 824 cseh korona (mintegy 33 euró.)

 hirdetes_810x300  

 

Jelenleg az emberek havi 2 PCR és 4 antigéntesztre tarthatnak igényt, novembertől azonban már csak az oltottak, illetve a 18 év alatti gyereket. Novembertől havi 5 ingyenes PCR teszt jár a beoltottaknak, a gyermekeknek, illetve azok számára, akik nem oltathatják be magukat.

 

Csehországban jelenleg a lakosság 60 százaléka van beoltva. Az oltás iránti igény azonban látva a szigorodó előírásokat, október közepétől növekszik.

 

„Nyilvánvaló, hogy a nem beoltottak egyre nagyobb problémákkal szembesülnek. A beoltottakkal szemben esetükben kilencszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy nehéz lefolyású Covid-fertőzés vár rájuk, melybe bele is halhatnak,“

 

mondta Babiš.

 

Elmondta azt is, hogy növelni fogják az oltóközpontok kapacitását, hogy amennyire csak lehet, rövidítsék az emberek regisztrációra szánt idejét, illetve a várakozást.

 

Az Általános Egészségbiztosító november 22-től megkezdi az 500 főnél nagyobb, 70 százaléknál alacsonyabb átoltottsággal rendelkező vállalatok aktív megszólítását. Csehországban az elmúlt három hét során naponta több mint 40 000 személyt oltottak be, közülük 14-15 ezer olyan, akinek ez az első oltása.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.