Nyitókép: nature.com

 

Egy lengyel barlangban találták meg Európa és Ázsia legősibb, több mint 40 ezer éves olyan ékszerét – egy mamutagyarból készült függőt –, amelyet emberi kéz munkált meg.

 

A HVG cikke szerint a 4,5 cm hosszú és 1,5 cm széles ovális függőn két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható, ezen kívül több mint 50 apró, pontszerű lyuk aszimmetrikus hurokvonalban.

 

„Ez egy csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, egy bámulatos ékszer”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Sarah Talamo, aki a dél-lengyelországi Stajnia barlangból származó lelet kutatását vezette a Bolognai Egyetemen.

 

Figure 1
Kép forrása: nature.com

 

A kutatók egy új radiokarbonos vizsgálati módszerrel állapították meg, hogy a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában, 2000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi leleteknél, pontszerű fúrt lyukakkal díszített tárgyaknál.

 

Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön publikált kutatás szerint a lelet rávilágít arra is, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció egy fontos térsége volt Európában, ahol a modern emberek újfajta dekorálásokat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére.

 

A kutatók szerint nem tudni, hogy a mamutcsonton látható rajzolat mit ábrázol. Egy hasonló motívum, amelyet a franciaországi Blanchard-ban egy körülbelül 30 ezer éves vésett csonton találtak, az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott a feltételezések szerint.

 

A Stajnia-barlangban folytatott ásatások kiderítették azt is, hogy a modern ember a korábban véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent Lengyelországban. „Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen” – mondta Sarah Talamo.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.