Nyitókép: thestar.com

 

Az Egyesült Királyság összehívta a G7-országok egészségügyi minisztereit, hogy az új koronavírus-variáns megállításáról tárgyaljanak. Az omikron mutáció még elődjénél, a deltánál is fertőzőbb, így gyorsan terjed és már Nyugat-Európa felében jelen van.

 

A kormányok megpróbáltak gyorsan reagálni, és minden Dél-afrikai Köztársaságból induló járatot töröltettek. Több százan rekedtek napokra a johannesburgi és fokvárosi reptereken.

 

Hollandiában két KLM járaton 61 beteget találtak, közülük tizenhárman az omikronnal fertőződtek meg. Ezért a holland hatóságok előrehozták a tervezett járványügyi szigorítások bevezetését.

 hirdetes_300x300  

Félünk, mert a szakértők szerint ez a mutáció rendkívül veszélyes. Ezért is nevezte a WHO „aggasztó variánsnak”. Nem tudjuk pontosan, hogy ez a törzs mennyire betegíti meg az embereket és milyen hatása van a gyógyultakra, illetve oltottakra. Az aggodalmunk abból fakad, hogy még nagyon keveset tudunk róla, és ezért védekezni is nehéz ellene

 

– ismerte be a holland egészségügyi miniszter, Hugo de Jonge.

 

Az intézkedések megerősítésére szükség is van – két embert például a holland határrendőrségnek kellett elfognia, miután megszöktek egy holland karanténhotelből. A pár egy olyan szállodából oldott kereket, ahol a Dél-Afrikából érkezett, koronavírusra pozitívan tesztelt embereket helyezik el. A szökevényeket a rendőrség átadta az egészségügyi szerveknek, azok pedig ismét haladéktalanul karantén alá helyezték a párost.

 

Eközben Kanadában és Svájcban is felbukkant az új variáns – közölték vasárnap a helyi hatóságok, Kanadában két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, akik nemrég jártak Nigériában. Az SDA svájci hírügynökség szintén vasárnap este számolt be arról, hogy egy személy, aki egy hete tért vissza Dél-Afrikából az omikron variánssal fertőződhetett meg.

 

A tudósok üdvözölték az utazási korlátozások gyors bevezetését, mert így több idejük van tanulmányozni az új mutációt. A dél-afrikai szakemberek szerint azonban nincs mitől félni, mert csak nagyon gyenge tüneteket észleltek. Egyetlen orvosnak sem kellett lélegeztetőgépre raknia olyat, aki omikronnal fertőződött meg. Az oxigénháztartás pedig stabil marad a betegség alatt – állítják.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!