Nyitókép: Euronews

 

Figyelmeztetésben részesítette Oroszországot a NATO-főtitkára Rigában, ahová a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezett. Jens Stoltenberg hangsúlyozta, az elmúlt években a Nyugat megmutatta, hogy képes reagálni Oroszország katonai fellépéseire.

 

„Nagy árat kell fizetnie Oroszországnak, ha ismét erőszakot alkalmaz egy független, szuverén állammal, Ukrajnával szemben. Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk súlyos gazdasági, pénzügyi és politikai szankciókat alkalmazni”

 

– mondta Stoltenberg.

 

 hirdetes_810x300  

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi VTB Capital Fórumon úgy reagált, hogy ha a NATO katonailag segíti Ukrajnát, Oroszország kész válaszolni.

„Ha Ukrajna területén megjelennek valamiféle támadórendszerek, a Moszkvába tartó repülési idejük hét-tíz perc, hiperszonikus fegyver bevetése esetén öt perc lesz. Valami hasonlót kell létrehoznunk azokkal szemben, akik így fenyegetnek bennünket. És ezt meg tudjuk csinálni!”

 

– mondta Putyin.

 

Stoltenberg felszólította Moszkvát, hogy újra vegyen részt a NATO-Oroszország tanácsban, és kitért az atomfegyverek elterjedésének kérdésére is. A NATO-fötitkár felszólított minden országot a kiszámíthatóság és átláthatóság növelésére a fokozott globális biztonság érdekében.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!