Nyitókép: Euronews

 

Az amerikai hírszerzés ismeri az Ukrajna elleni lehetséges orosz katonai offenzíva tervét, eszerint azt már a jövő év elején elindíthatják 175 ezer fővel – írta a The Washington Post egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva.

 

Joe Biden a hírre reagálva ígéretet tett arra, hogy „nagyon, nagyon megnehezíti” Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy katonai lépéseket tegyen Ukrajnában. Oroszország az utóbbi időben egyre erőteljesebben követeli az amerikai elnöktől, hogy garantálja: Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz.

 

A The Washington Post magas rangú forrása elmondta, hogy Moszkva tervei szerint 100 taktikai zászlóalj bevetését tervezik páncélosokkal, tüzérséggel és felszereléssel együtt. Elemzők már korábban abból indultak ki, hogy Putyin az ukrán terület jelentős részét el akarja foglalni, részben azért, hogy szárazföldi hidat hozzon létre Oroszország és az általa annektált Krím között.

 hirdetes_810x300  

Rizikós fenyegetés

 

Az amerikai hírszerzés emellett azt is tapasztalta, hogy az orosz propaganda egyre erőteljesebben igyekszik a média segítségével is lejáratni Ukrajnát és a NATO-t az esetleges invázió előtt

 

Régóta tisztában vagyunk Oroszország tetteivel, úgyhogy arra számítok, hogy hosszú megbeszélést fogunk folytatni Putyinnal

– jelentette ki Biden, aki ismét aggodalmát fejezte ki az orosz provokációk miatt. A két elnök várhatóan jövő héten tárgyal a kialakult helyzetről.

 

Elemzők szerint Moszkva számára nagy rizikót jelentene Ukrajna esetleges megtámadása.

 

Amerikai tisztviselők és volt amerikai diplomaták szerint Ukrajna hadserege ma jobban fel van fegyverezve és felkészültebb, mint az elmúlt években, a Nyugat által belengetett szankciók pedig komoly károkat okoznának az orosz gazdaságnak. Az amerikai diplomatáknak továbbra sem egyértelmű, hogy Putyin valóban végig akarja-e vinni ezt a kockázatos offenzívát.

 

Közben ukrán vezetők is arra figyelmeztettek, hogy Oroszország a jövő hónapban megtámadhatja országukat. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter pénteken elmondta, az Oroszország által elcsatolt Krímben lévő orosz csapatok számát 94 300-ra becsülik, és arra figyelmeztetett, hogy januárban „nagyarányú eszkaláció” lehetséges. Az amerikai hírszerzés 70 ezer főre becsüli az ott állomásozó orosz katonák számát.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken az Euronews-nak nyilatkozva megerősítette: nem fognak válasz nélkül hagyni egy Ukrajna elleni orosz támadást. A NATO „a tagállamok védelméért és biztonságáért jött létre,

de azért is, hogy segítsünk a partnereinknek, mint Ukrajna, megvédeni magukat, ha agresszióval néznek szembe.

A NATO felkészül a legrosszabbra

 

A hét közepén az ukrán elnök közvetlen tárgyalásokat sürgetett Oroszországgal, hogy lezárhassák a 8 éve kezdődött polgárháborút, amit az orosz támogatással harcoló szakadárok ellen vívnak az ország keleti részén. Volodimir Zelenszkij korábban arról számolt be, hogy erősödnek az orosz csapatmozgások a két ország határán.

 

Előtte a NATO főtitkára bejelentette, hogy egyre nagyobb aggodalommal figyelik az orosz csapatmozgásokat az ukrán határnál. Jens Stoltenberg szerint az Észak-atlanti Szövetségnek fel kell készülnie a legrosszabbra, mert Oroszország arra készülhet, hogy megszállja Ukrajnát.

 

November végén az ukrán miniszterelnök sürgette a NATO-t, hogy küldjön hadihajókat a Fekete-tengerre és fokozza a felderítő repüléseket Oroszország határai mentén. Denisz Smihál a Politico című lapnak azt mondta: „A NATO-szövetség hadihajóinak állandó jelenléte a Fekete-tengeren nagyon erős jelzés lenne” Moszkva felé.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.