Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Hol vannak a magyarlakta régiók? Így fejlesztené a közlekedésügyi minisztérium a szlovákiai vasutat

2021 - 2030 között 4,5 milliárd eurót fordítana Szlovákia saját vasúthálózatának fejlesztésére

Nyitókép: Körkép.sk

 

A közlekedésügyi minisztérium december 4-én közzétette honlapján a vasúti infrastruktúra jövőbeni fejlesztési tervét. A 2021-2030 közti időszakra vonatkozó fejlesztési költségek  megközelítik a 4,5 milliárd eurót. A tárca saját elmondása szerint annak ellenére döntött a dokumentum nyilvánosságra hozatala mellett, hogy annak még tárcaközi egyeztetésen kell átesnie.

 

A dokumentum a minisztérium szerint arra kíván választ adni, hogy hol és mikor kerülnek felújításra az egyes vasútvonalak.

 

„Azokra a szakaszokra összpontosítottunk, melyek balesetveszélyesek és különösen lassú haladást tesznek csak lehetővé,“

 

fogalmaz a szaktárca.

 

A dokumentum az állami költségvetés és az uniós fejlesztési alap lehetőségeiből indul ki. Célja, hogy javítsa a vasúti infrastruktúrát és növelje az utasok számára kínált szolgáltatások színvonalát.

 

Évente az állami GDP 0,4 százaléka lenne vasútfejlesztésre fordítva, mely tíz év alatt nem egész 5 milliárd eurót jelent. Az ütemtervet szerdán nyújtotta be a kormány ülésére a minisztérium, ahol kollégái azt kérték Doležaltól, hogy várja meg, amíg a dokumentum átmegy a tárcaközi egyeztetésen.

 

A táblázatba foglalt anyag a Losonc-Fülek, Léva-Zólyon és Vrútky-Liptószentmiklós vonalakat említi, mint a legrosszabb állapotban levő, legtöbb késést okozó vasúti vonalat.

 

A felújítandó szakaszok között a Galántán, Dunaszerdahelyen, Komáromon, Érsekújváron, Párkányon, illetve Léván, Nagykaposon, vagy éppen Rimaszombaton, Rozsnyón áthaladó vonal is szerepel.

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket