Nyitókép:MTI/Varga György

 

A javaslat szerint az így beszedett pénzeket a helyi egészségügyi intézmények kapják majd.

 

Aki nem tartja be a kötelező oltásra vonatkozó előírást Ausztriában, az 2022 februárjától kezdődően 600 eurós büntetésre számíthat. A javaslat értelmében a kötelezettség minden 14 évnél idősebb lakosra vonatkoznak.

 

A büntetés háromhavonta megismétlődhetne, legmagasabb összege éves szinten elérheti a 3600, illetve 2400 eurót, derül ki az ezzel kapcsolatos első jogszabály-tervezetből, melyről vasárnap este számolt be az ORF osztrák közszolgálati csatorna.

 hirdetes_810x300  

 

Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem akarta megerősíteni az értesülést. Annyit mondott csak, hogy a jogszabály végső formájáról a jövő hét folyamán tájékoztatnak.

 

A kivétel az előzetes hírek szerint csak a 14 év alattiakra, a várandós kismamákra, a Covid-19-en az elmúlt 180 napban átesett személyekre vonatkozna, illetve azokra, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat.

 

A kötelezettség a koronavírus elleni vakcina első, második és harmadik dózisára is vonatkozna. A második oltást az első vakcina után 14-42 nappal kell beadni, a harmadikat pedig az előző oltást követő 120-270 napon belül. Ausztriában a Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinákat ismerik el.

 

A gyakorlatban úgy nézne ki az egész, hogy minden Ausztriában bejelentett lakhellyel rendelkező polgár, aki jövő év februárjáig nem lesz beoltva, 2022. február 15-ig kap egy felszólító levelet az egészségügyi minisztériumtól, hogy oltassa be magát. A járási hivatalok pedig március 15-től kezdődően kezdenék el kiróni az első büntetéseket. A tárca meghatározhatja azon emberek körét, akikre alacsonyabb büntetés is vonatkozhat, amennyiben nem engedelmeskednek a felszólításnak és nem oltatják be magukat.

 

Az így beszedett pénzt a helyi, regionális egészségügyi intézmények kapnák meg, áll a javaslatban.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.