Nyitókép:  HVG

 

A göttingeni Max Planck Intézet tudósai megnézték, mekkora az esély megfertőződni a koronavírussal, ha nincs rajtunk arcmaszk, számol be róla a HVG.

 

A koronavírus-járvány kirobbanása óta sokat lehetett már arról hallani, hogy milyen távolságot érdemes tartani a másik embertől annak érdekében, hogy minimális legyen a megfertőződés esélye, illetve arról is, hogy miért fontos az arcmaszk viselése. A német Max Planck Intézet kutatói nemrég egy sor elemzést végeztek el azzal kapcsolatban, hogy még pontosabb képet kapjunk arról, miként tudjuk megvédeni magunkat.

 

A rossz hír, hogy a 1,5 méteres távolságtartás nem elegendő. Sőt, gyakorlatilag a három méter sem, a modellezések alapján ugyanis ilyen távolságból kevesebb mint 5 perc alatt fog 100 százalékos valószínűséggel megfertőződni egy olyan ember, aki még nem vette fel a védőoltást, és egy fertőzött közelében áll.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Birte Thiede / MPIDS

 

Ez a mérték még a kutatókat is meglepte. Eberhard Bodenschatz, a Max Planck Dinamikai és Önszerveződési Intézet vezetője szerint ilyen távolságnál a kilélegzett levegő már szétterjedt, a fertőző részecskék felhígulnak, az egyébként pedig különösen sok vírust tartalmazó nagyobb részecskék pedig a földre hullnak. Ehhez képest a szakemberek azt találták, hogy ha egy oltatlan nem visel maszkot egy, a koronavírus delta variánssával súlyosan fertőződött ember közelében, akkor még a háromméteres távolságtartás sem fogja őt megvédeni.

 

Jó hír ugyanakkor, hogy a szakemberek szerint ha mindketten jól illeszkedő, helyesen viselt FFP2-es maszkot viselnek, akkor a fertőzés kockázata drámaian lecsökken. Ha a fertőzött és a nem fertőzött egyén is ilyen arcmaszkot visel, a fertőzés kockázata 20 perc elteltével még a legrövidebb távolság esetében is alig haladja meg az egy ezreléket.

 

Ha a maszk nem illeszkedik jól az arcukra, a fertőződés esélye 20 perc elteltével 4 százalékra nő. Amennyiben orvosi maszkot viselnek, ez az arány legfeljebb 10 százalék.

 

Az intézet kutatói megjegyzik, hogy az általuk leírt adatok a fertőződés maximális valószínűségét írják le, a való életben azonban ennek az esélye 10-100-szor kisebb lehet.

 

A szakemberek megjegyzik, az iskolákban szintén kifejezetten ajánlott maszkot viselni, így ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a fertőződés kockázata.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.