Nyitókép: cnn.com

 

Vlagyimir Putyin elnök a december 7-i orosz-amerikai virtuális csúcson közölte amerikai hivatali partnerével, hogy nagyon szeretne vele személyesen találkozni.

 

Az erről készült felvételt vasárnap bemutatták a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

 

„Feltétlenül találkozni fogunk, nagyon szeretném”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Putyin a megbeszélés elején Joe Biden köszöntésére válaszolva, amelyben az amerikai elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a személyes találkozó nem jöhetett létre a G20-csoport római csúcstalálkozóján.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont a vasárnapi magazinműsorban megszólalva azt mondta, hogy korai még a személyes találkozóról beszélni. Emlékeztett rá: a két elnök abban állapodott meg, hogy kinevezik megbízottjaikat, akik tárgyszerű párbeszédbe bocsátkoznak az Ukrajna ügyében Európában kialakult helyzetről. A megbízottak eszmecseréjét követően Putyin és Biden várhatóan ismét videokonferencia keretében lép majd kapcsolatba egymással.

 

A szóvivő szerint Putyin biztosította Bident arról, hogy az Oroszország területén lévő orosz csapatok senkit sem fenyegetnek. Egyúttal utalt arra, hogy amerikai egységek ezer kilométerre állomásoznak az orosz határtól.

 

Peszkov annak a véleményének adott hangot, hogy a saját területen végrehajtott orosz csapatmozgások körül létrehozott információs feszültség célja Oroszország „démonizálása” és „potenciális agresszorként való pozicionálása”. A szóvivő „nagyon komoly felfogásbeli nézetkülönbségnek” nevezte a két ország között, hogy Biden korábban kijelentette: nem hajlandó figyelembe venni az orosz nemzeti érdekek határát jelző „vörös vonalakat”.

 

Peszkov szerint az „agresszív” amerikai retorika nem segíti elő a két ország közötti enyhülést. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciók vissza fognak ütni.

 

Az orosz-amerikai kapcsolatok állapotát Peszkov „nagyon súlyosnak” nevezte, ami miatt az elnöknek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie azt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Biden-kormány következetesebben hajtja-e végre a megállapodásokat, mint a korábbi amerikai kormányok, a szóvivő azt mondta, „nem, egyelőre ez nem mondható el”.

 

Beszámolója szerint a két elnök pozitív és az egymás személye, valamint diplomáciai és politikai tapasztalata iránti kölcsönösen tiszteletteljes hangnemben beszélte meg a két ország közötti nézeteltérés bonyolult kérdéseit. Mint mondta, Putyinnak a tárgyalások alatt nem volt szüksége arra, hogy dokumentumokat kéressen be, mert járatos volt a tárgyalások témájában.

 

Peszkov elmondta, hogy Putyin a közeljövőben külföldi látogatásokat tehet, de nem közölte, hogy konkrétan hová készül az orosz elnök.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!