Nyitókép: cas.sk

 

Az Európai Bíróság döntése értelmében folytatódhat a nyomozás a Vladimír Mečiar által amnesztia alá helyezett ügyekben. Nincs akadálya ráadásul annak sem, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki a vádlottakkal szemben. A döntés azt is jelenti, hogy Ivan Lexa, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi vezetője és 12 további személy bíróság elé állhatnak és akár el is ítélhetik őket.

 

Amennyiben Lexa vagy bármelyik másik vádlott megszökne Szlovákiából, nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni rájuk.

 

„Az amnesztia által leállított nyomozás és bírósági folyamat nem jelent akadályt az esetleges elfogatóparancs kiadására, mivel a szlovák hatóságok még nem döntöttek a bűncselekményekkel vádolt személyek ügyében.“

 

Mint ismert Vladimír Mečiar miniszterelnök idejében az általa vezetett SIS a vád szerint elrabolta az akkori államfő, Michal Kováč fiát. A SIS élén akkoriban Ivan Lexa állt.

 hirdetes_400x285  

 

Jogi szakértők szerint az Európai Bíróság mostani megállapítása azt jelenti, hogy azzal, hogy Mečiar amnesztiáit eltörölték, nincs akadálya a nemzetközi elfogatóparancs kiadásának. Más szóval, az amnesztiák eltörlése nem ütközik uniós jogba. Nem vonatkozik rájuk a ne bis in idem elv, mivel az ügyben még nem született bírósági döntés.

 

Lexa ügyvédei tehát nem jártak sikerrel a luxemburgi bíróságon, így a korábbi titkosszolgálati vezető és vád szerinti tettestársai újra bíróság elé kerülhetnek. Ez lehetővé teszi, hogy a hosszú évek óta húzódó botrányos, Szlovákiát az egyenlítői Afrika államaira jellemző viszonyok közé taszító súlyos, emberrablással kapcsolatos bűncselekményt a hatóságok végre ki tudják vizsgálni és le lehessen zárni.

 

Teraz.sk/SME/DenníkN/Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Matovič, Budaj, Heger – Az amnesztiák eltörlése nem elég, igazságot kell szolgáltatni

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.