Nyitókép: ng.hu

 

A legújabb felmérések szerint a termékenységi arányszám kisebb lett, átlagosan ma már 2 gyermeket szülnek az indiai nők.

 

Az ázsiai ország a fogamzásgátlók és a sterilizáció segítségével sikeresen megfékezte a korábbi népességrobbanást, írja a National Geographic. Míg az 1960-as években a termékenységi arányszám 6 gyerek per nő volt, s amikor éhínség sújtott le Indiára, Johnson amerikai elnök eleinte azért nem volt hajlandó segélyt küldeni, mert ilyen hatalmas volt a szaporodási ráta.

 

Válaszképpen Indira Gandhi akkori miniszterelnök hatalmas mértékben kiterjesztette a fejlődő országok körében elsőként bevezetett családtervezési programot, amelynek során mind a férfiak, mind a nők készpénzt kaphattak, ha sterilizáltatták magukat. A rá következő 60 évben India a lányok és a nők oktatásával,  felvilágosításával és fogamzásgátlásával igyekezett még tovább csökkenteni a népesség növekedését, és ahogy ezt a közelmúltban közzé tett felmérési eredmény bizonyítja – sikeresen.

 hirdetes_300x300  

 

A Nemzeti Családi Egészségügyi Felmérés adatai szerint most először csökkent a termékenységi arányszám 2,1 alá, vagyis kevesebb gyerek születik, mint amennyi a jelenlegi lakosságszám fenntartásához szükséges.

„Az asszonyok megértik azt, hogy miért bölcsebb kevesebb gyereket szülni.”

– mondta Poonam Mutreja, az ország egy nonprofit szervezete, az Indiai Népesség Alapítvány igazgatója.

Általános iskola az indiai Ahmedabadban (Gudzsarat tartomány). Kép forrása: ng.hu

Ezzel azonban még nem állt meg a népesség növekedése, mivel rengeteg, korábban született indiai manapság lép szülőképes korba, a népesség kétharmada 35 év alatti, köszönhetően a korábban fennállt termékenységi arányszámoknak. Emiatt India egy ideig még gyarapodni fog, és akár már jövőre megelőzheti majd Kínát is, a népességcsökkenés majd kb. 3 évtized múlva mutatkozik meg. Kína mostanság járhat a népessége csúcsán, ám a becslések szerint már csak 1,7-es a termékenységi arányszáma.

Az indiai felmérések szerint a párok több mint 55 százaléka használ valamilyen modern fogamzásgátló módszert, ennek a kétharmadát a nők sterilizációját jelenti, amelyet állami klinikákon végeznek el. Ötödrészben használnak óvszert, és mindössze egytizedük szed fogamzásgátló tablettát.

A népességdinamika azonban egyesek számára aggasztó jeleket hordoz: bár még egy ideig növekedni fog (az ENSZ szerint 2050-ig és 1,64 milliárdig), utána hirtelen, túl meredek zuhanásba kezd majd, ami pedig gazdasági összeomlással is járhat majd.

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.