Nyitókép: hvg.hu

 

A Coloradói Egyetem mérnökei laboratóriumban hoznák létre az idegen bolygók légkörét, hogy tanulmányozni tudják azokat, számol be róla a HVG.

 

Régóta kutatják már a világűrt a tudósok olyan bolygók után, amelyeken elképzelhető, hogy kialakult az élet. Ennek érdekében elsőként az exobolygók légkörét vizsgálják meg olyan kémiai elemek után kutatva, amik épp ezt jelezhetik. Ezzel kapcsolatban találtak most ki egy új tudományos módszert az amerikai Coloradói Egyetem szakértői.

 

A mérnökök az exobolygó már ismert adatai alapján egy új, több mint 900 kilogrammot nyomó szerkezet segítségével képesek lehetnek laboratóriumi körülmények között megalkotni az egyes exobolygókon uralkodó nyomást és hőmérsékletet, amelynek köszönhetően feltérképezhetik, milyen gázok lehetnek a planéta légkörében. „Ha megnéznénk a Föld légkörét, akkor egyértelmű lenne, hogy van élet a bolygón, mert találni benne szén-dioxidot és metánt, vagyis olyan markereket, amelyek az élet jelenlétére utalnak” – mondta Greg Rieker, a szerkezet egyik megalkotója. A szakember szerint ugyanez a helyzet az exobolygókkal is: ha gázok egy megfelelő kombinációját látják, az ugyanezt jelezheti.

  hirdetes_300x300   

 

A projekt nagymértékben segítheti az úgynevezett tranzit spektroszkópia módszerét. Ennek lényege, hogy a bolygó légkörén keresztülhaladó fény tulajdonságából következtetni lehet a légkör összetételére. A tudósok ugyanezt csinálják majd az új eszközzel: nemcsak megteremtik vele a légkört, de lézerfényt is átengednek rajta, majd a kilépő oldalon megmérik annak változását. Ha a módszer beválik, az komoly előrelépés lehet a Földön kívüli élet felkutatásában.

 

A nemrég útnak indult James Webb űrtávcső is rengeteg adatot ad majd a tudósoknak, akik ezt felhasználva végezhetik majd el a kísérleteiket a laboratóriumban.

 

„Időutazásra” is képes lesz a NASA új távcsöve, amit decemberben küldenek fel

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!