Nyitókép: BBC

 

A szír állami média szerint az izraeli légierő keddre virradó éjjel megtámadta Latákíja városának kikötőjét. Ez a legnagyobb kereskedelmi kikötő Szíriában. Az állami televízió szerint a tűz a kikötő átrakodó állomásánál történt. A kigyulladt konténereket később sikerült eloltani. Reggel Damaszkuszban hallottak erős robbanást, ahol a hadsereg megsemmisítette a felkelőktől elkobzott lőszert.

 

A Latákiját ért támadás komoly anyagi károkat okozott, halottakról vagy sebesültekről nem érkezett bejelentés.

 

A SANA szír hírügynökség jelentése szerint a kikötő konténerátrakodó állomásán kívül megsérültek a helyi kórház falai is, illetve néhány lakóház és üzlethelyiség. A támadás a szír légvédelmet is riasztotta.

 hirdetes_300x300  

 

Amennyiben megerősítést nyer, hogy Latákíját Izrael támadta meg, ez lesz decemberen már a második ilyen helyi támadás. Izrael Szíriában főleg a hadsereggel szövetséges erőket támadja, főleg Irán pozícióit, illetve a velük kapcsolatban álló libanoni Hizballáhot.

 

Izrael átalában nem kommentálja saját katonai bevetéseit Szíriában. „A külföldi sajtó értesüléseit nem kommentáljuk,“ reagált december 27-én az Izraeli hadsereg szóvivője.

 

Latákíja a legnagyobb kereskedelmi kikötő Szíriában, és tőle alig 20 kilomérerre fekszik a Hmímím légitámaszpont, melyet az orosz hadsereg használ.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!