Nyitókép: HVG

 

Kína 2035 helyett 2027-re építené meg az ember nélküli holdbázisát, hogy ezzel kerüljön az Egyesült Államok elé az űrversenyben.

 

Amint azt a HVG írja, az év eleje óta tudni, hogy Kína és Oroszország nem kooperál az Egyesült Államokkal, inkább összeáll a két ország, hogy közös holdbázist építsen. A South China Morning Post állami lap most arról számolt be, hogy az állomást 2027-re kívánják megépíteni.

 

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a korábbi tervekben még arról volt szó, hogy a holdbázist 2035-re építenék fel, ám most nyolc évvel előrébb hozták a projekt megvalósítását. Mindez azért is fontos, mert ha valóban sikerül tartani a határidőt, azzal Kína megelőzheti az Egyesült Államokat az űrversenyben.

 hirdetes_810x300  

 

A Csang-o-8 küldetés korábbi célja az lett volna, hogy a Hold felszínén különböző tudományos vizsgálatokat végezzen el. Ezek közé tartozik például, hogy az égitest felszínén található port 3D-nyomtatásra használják, a kormányzati utasítás szerint azonban egy olyan állomás létrehozása lett a cél, ami ember nélkül képes üzemelni.

 

A Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője, Vu Jenhua ugyan nem indokolta meg a döntést, azt viszont hangsúlyozta, hogy a cél a Hold erőforrásainak békés felhasználása.

 

A döntésben valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy az Egyesült Államok 2025-ben embert akar küldeni a Holdra. Bár ez a projekt csúszik, még így is hamarabb jöhet össze, mint Kína hasonló projektje. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, a NASA nemzetközi összefogással egy űrállomást akar létrehozni a Hold körül, ennek költsége pedig nagyjából 100 milliárd dollár lehet.

 

Kép forrása: HVG

 

Az Egyesült Államok egy ideje már szorgalmazza az úgynevezett Artemis-egyezmény megkötését. Ez a jövőbeni holdbéli tevékenységeket szabályozná. A dokumentum lehetőséget biztosítana a kormányoknak és magáncégeknek, hogy biztonsági zónák létrehozásával védjék meg a területeiket vagy az „örökségi helyszíneket” a Holdon, ezzel tiltva meg másoknak, hogy belépjenek oda.

 

Az egyezményt már több szövetséges is aláírta, Kína és Oroszország azonban ellenzi azt, szerintük ugyanis a Hold az egész emberi fajé.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!