Nyitókép: SITA

 

Lehet-e az atomenergia is zöld? Erről folyik 2022 első uniós vitája.

 

A francia soros elnökség ugyanis letett az asztalra egy tervezetet, miszerint azokat az atomerőműveket is támogatni kéne az EU-s energiaátállási alapból, amelyek hajlandóak eleget tenni néhány környezetvédelmi kritériumnak. A legfőbb elem, hogy a radioaktív hűtővizet biztonságosan, modern medencékben, távol a lakott területektől kéne tárolniuk.

 

Az Európai Bizottság egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a technika fejlődése miatt elképzelhető, hogy a megújulók mellett a gázalapú és atomenergiának is helye lehet az uniós zöld stratégiában.

 hirdetes_810x300  

 

A környezetvédők szerint azonban ez csak szemfényvesztés, úgynevezett greenwashing. A franciák pedig a saját erőműveiket védik. A Greenpeace európai vezetője, Magda Stoczkiewicz azt írta: az EU nem támogathatja fosszilis energiahordozók égetését és nem akarhat még több életveszélyes nukleáris hulladékot.

 

Az új német környezetvédelmi miniszter Steffi Lemke is elhibázottnak nevezte az irányt. Szerinte a reaktorok elavulhatnak és katasztrófát okozhatnak, az atomenergia pedig sehogy sem tekinthető zöldnek. Németország éppen ezért az elmúlt egy hétben hatból 3 erőművét bezáratta, valamint emelte a szélturbinák és napkollektorok beszerzésére szánt költségvetést.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!