Nyitókép: SITA

 

Figyelmeztetés nélkül tüzelhetnek a kazah rendfenntartó erők a kormányellenes tüntetőkre – erre adott utasítást a volt szovjet tagköztársaság elnöke. Almatiban pénteken is folytatódtak az összecsapások a rendszerellenes zavargásokba torkolló, eredetileg az üzemanyagár-emelés miatt kirobbant tiltakozásokon.

 

„A terroristák továbbra is kárt okoznak az állami és magántulajdonban, és fegyvereket vetnek be civilek ellen. Parancsot adtam a rendfenntartó erőknek és a hadseregnek, hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek.” (…) „Külföldön felszólítják a feleket, hogy tárgyaljanak békés megoldásról. Micsoda képtelenség, hogyan lehetne tárgyalni bűnözőkkel, gyilkosokkal?”

 

– mondta Kaszim-Zsomart Tokajev elnök.

 

 hirdetes_300x300  

A német kancellár pénteken a Kazahsztánban elharapózó erőszak beszüntetésére szólított fel.

„Mindenhol meg akarjuk védeni a jogállamiságot. Arra szólítunk fel, hogy ne legyen erőszak, hogy az erőszak érjen véget. Természetesen ez arra is vonatkozik, hogy nem szabad erőszakot alkalmazni a polgárokkal szemben”

 

– fogalmazott Olaf Scholz.

 

Önmegtartóztatást várnak

 

Oroszország és Belarusz is békefenntartó erőket küldött Kazahsztánba, miután az elnök segítséget kért az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetségtől, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől.

 

Az amerikai külügyminiszter közben arra figyelmeztetett, hogy Kazahsztán nagy árat fizethet ezért a támogatásért.

 

A Fehér Ház is önmegtartóztatásra szólítja fel a rend helyreállításában részt vevő kormányerőket, és aggodalmát fejezi ki a Kaszim-Zsomart Tokajev elnök által kiadott tűzparancs miatt – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház helyettes szóvivője.

Ez a parancs aggodalmat vált ki, és a világnak oda kell figyelnie az emberi jogok megsértésére. Az Egyesült Államok felszólítja a kormányerőket, tanúsítsanak önmérsékletet a stabilitás helyreállítása közben

 

– közölte a helyettes szóvivő.

 

Az ENSZ is figyelmeztet

 

Az ENSZ egyaránt elfogadhatatlannak tartja a tüntetők és a rendőrök elleni erőszakot és a halálos áldozatokat, és felszólítja a Kazahsztánban szembenálló feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője.

 

A szóvivő a kazah elnök tűzparancsára utalva hangsúlyozta: az ENSZ szerint tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és a közrend helyreállításának nemzetközi normáit – írja az MTI.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.