Nyitókép: Majzik Lione fb-oldala

 

A Leonard-üstökös 70 ezer éve nem volt olyan közel Földhöz, mint tavaly decemberben. Majzik Lionel egy namíbiai robottávcső segítségével megörökítette. A páratlan eredményt a Facebookon tette közzé, számol be róla a HVG.

 

December elején érkezett a hír, hogy a világ több pontján is megfigyelhető lesz a 2021-es év egyik leglátványosabb üstököse, a C/2021 A1 (Leonard). Az égi vándort Magyarországról nem igazán lehetett érzékelni, de egy magyar amatőr csillagász és asztrofotós, Majzik Lionel így is páratlan képet készített róla. Igaz, ehhez a Skygems Remote Observatories namíbiai 200 mm-es műszerére volt szükség. Íme az eredmény:

 

 hirdetes_810x300  

 

Majzik Lionel nagy nehézségek árán, december 25-én készített három percnyi nyersanyagot a namíbiai robottávcsővel. A pillanat végeredményben igazán felemelő volt szerinte, mert egy ráadás is történt. „Nagy meglepetésemre egy rendkívül ritka jelenségnek lehettem részese, mert sikerült detektálnom az ioncsóva leszakadását, ami a csóva napszélplazmával való erős kölcsönhatásnak tudható be. Ez a nagy csomó később napokig észlelhető volt még az égi vándor nyomvonalán”.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!