Nyitókép: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

Bár Ukrajna technikai értelemben felkészültnek számít a NATO-csatlakozása, mégsem reális lehetőség a szövetség megosztottsága miatt – mondta az Euronewsnak a German Marshall Fund elemzője.

 

Brüsszelben tárgyal Ukrajna miniszterelnök-helyettese az orosz-ukrán válságról. A politikus a NATO-nál tett látogatáson emlékeztetett arra, hogy nem csak országának, hanem egész Európának fontos az, hogyan végződnek a genfi orosz-amerikai megbeszélések.

 

„Semmit nem dönthetnek Ukrajnáról Ukrajna nélkül. Be kellene ismerniük azt, hogy az orosz követelések nem jelenthetnek tárgyalási alapot. Az agresszor nem támaszthat feltételeket mindaddig, amíg orosz tankok vannak az ukrán határon”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a kormányfő-helyettes, Olha Stefanisina.

Aggasztónak tartja az orosz csapatösszevonásokat a NATO-főtitkára is. Jens Stoltenberg ezért szerdára összehívta a NATO-Oroszország tanácsot a helyzet megvitatására.

 

„Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország ismét a fegyverekhez nyúl és az együttműködés helyett a hadsereget választja”

 

– mondta a NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg.

 

Oroszország blokkolni szeretné Ukrajna NATO-tagságát, Kijev azonban szeretne belépni a szövetségbe. Erre azonban most kevés az esély szakértők szerint.

 

„Elvileg nincs technikai akadálya annak, hogy Ukrajna NATO-országgá váljon. A hadseregét modernizálták, fokozatosan haladnak a NATO-szint felé. Vagyis technikai szinten nem lenne akadály, de politikailag nagy probléma van. A NATO megosztott. És amíg politikailag megosztottak a tagállamok, addig Ukrajnának az előszobában kell várakoznia”

 

– mondta Bruno Lete, a German Marshall Fund elemzője.

Kijevben közben attól tartanak, az ország sorsáról egy amerikai-orosz alku dönt majd.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!