Friss hírek

Visszatért Ukrajnába a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko

A reptérről Porosenko egyenesen a bíróságra hajtott, ahol a testület dönt arról, hogy letartóztatásba helyezi-e

Nyitókép: msn.com

 

Petro Porosenko – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – Varsóból érkezett haza. Ott hívei és az ukrán Állami Nyomozó Iroda munkatársai várták. Kisebb dulakodás is támadt.

 

Híveihez intézett beszédében Porosenko emlékeztetett arra, hogy elnöksége idején kapta meg Ukrajna a vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unió országaiba, és kötötte meg Kijev a társulási megállapodást az EU-val. A reptérről Porosenko egyenesen a bíróságra hajtott, ahol a testület dönt arról, hogy letartóztatásba helyezi-e, vagy szabadlábon védekezhet.

 

A volt ukrán államfőt tavaly december 20-án gyanúsította meg a DBR hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség előzetesen azt közölte, hogy egymilliárd hrivnya, azaz több mint 11,5 milliárd forint óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen. Hétfőn a vád képviselői megerősítették, hogy egymilliárd hrivnya óvadék kiszabását vagy két hónapra előzetes letartóztatásba helyezését kérik a bíróságtól.

 

A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök “komájaként” is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon “terroristákkal” működött együtt.

 

Euronews/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket