Ulrik
  • HUF: 400.83
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Megérkezett Ukrajnába az amerikai fegyversegély első szállítmánya

Az orosz fenyegetésre hivatkozva már Kijevben van az első szállítmány

Nyitókép: Euronews (Orosz páncélozott járművek konvoja halad egy autópályán a Krímben, 2022. január 18-án)

 

Az orosz fenyegetésre hivatkozva és Joe Biden elnök indítványára még tavaly decemberben hagyta jóvá a washingtoni kongresszus a fegyversegélyt Ukrajnának. A segély első részét szállító gép éjszaka szállt le Kijevben.

 

A rakomány fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalban harcoló katonáknak – közölte a kijevi amerikai nagykövetség Twitter-oldalán.

Korábban a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Annalena Baerbock német külügyminiszter leszögezte, hogy Berlin nem bírál más országokat azért, mert fegyvereket szállít Ukrajnának, ugyanakkor nem életszerű azt gondolni, hogy ezek a szállítások átbillenthetik a katonai erőfölényt.

A NATO-szövetségesek, az európai uniós tagországok és a hét legfejlettebb országot tömörítő csoport (G7) számára a legerősebb fegyver egyértelművé tenni Oroszország számára, hogy bármilyen újabb agresszió súlyos következménnyel jár – mondta Baerbock az interjúban.

 

Oroszország a közelmúltban többször felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak fokozza a feszültséget.

 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország minden ehhez hasonló segítségnyújtást úgy tekint, mint „korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására”. Továbbá felszólított az „agresszív oroszellenes információs kampány” leállítására.

 

Alex Brandon/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2022. január 21-én, Genfben, Svájcban. Kép forrása: Euronews

 

Antony Blinken, amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken találkozott Genfben, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljanak. Mindketten hasznosnak ítélték a megbeszélést, és megállapodtak a folytatásban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket