Nyitókép: SITA

 

A rakéta egy időjárási műholdat segített pályára állítani, ám visszahozni már nem tudták. Hét éve „száguldozik” az űrben, de ennek rövidesen vége.

 

Március 4-én a Holdnak ütközik a SpaceX amerikai űripari cég egyik irányíthatatlanná vált Falcon-9-es rakétája, amelyet még 2015-ben indítottak útjára – számolt be róla a HVG. A szerkezetet az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) egyik időjárási műholdjának pályára állításához vették igénybe.

 

A műszert akkor egy több mint egymillió kilométeres távolságra vitték, ám annyi üzemanyaga már nem maradt, hogy visszatérjen, emellett a Föld és a Hold gravitációjából sem tudott kilépni. A rakéta azóta „egy kissé kaotikus pályát” követve kering – magyarázta Eric Berger meteorológus az Ars Technicának.

 hirdetes_810x300  

 

Az elemzések szerint a rakéta január 5-én is elég közel került a Holdhoz, március 4-én viszont bele is fog ütközni. A földközeli objektumok követésével foglalkozó Bill Gray szerint további megfigyelésekre van szükség ahhoz, hogy a becsapódás pontos időpontját és helyét meg lehessen határozni. Becslések azonban már vannak: úgy vélik, hogy az égitest túloldalán, annak egyenlítői környékén csapódik be.

 

A szakértők nagy érdeklődéssel várják a 2,58 km/s-os (vagyis nagyjából 9300 km/órás) sebességgel haladó rakéta érkezését, mivel a végeredmény értékes adatokkal szolgálhat a Hold felszínéről.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!