Nyitókép: Hirado

 

Példátlan lépésre szánta el magát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Az április 3-i parlamenti választásokra teljes megfigyelői missziót küldenének. Az unió történetében eddig mindössze egyszer fordult elő az, hogy az EBESZ teljes missziót küldött egy uniós ország választására: Bulgáriában 2013-ban.

 

Az EBESZ péntek este tette közzé honlapján a választási megfigyeléseket előkészítő, úgynevezett igényfelmérő missziójának jelentését. A közlemény szerint egy 200 fős delegációt küldenének a választás napjára, és további 18 fő segítené hosszabb távon a választás lebonyolítását.

 

A szervezet szerint a megosztott politikai környezet miatt szükség van a közbizalom megerősítésére a választást illetően. Az állami hatóságok kifejezték készségüket aziránt, hogy jogszerűen bonyolítsák le a választást és üdvözölték a döntést. Ez alapján úgy tűnik, a magyar kormány beleegyezett a választási megfigyelői misszió érkezésébe.

 hirdetes_300x300  

 

Uniós tagállamban merőben szokatlan az, hogy az EBESZ megfigyelői missziót tart szükségesnek. Eddig egyetlen esetben került sor ilyesmire, Bulgáriában a 2013-as választásokon. Igaz, ott mindössze 10 választási megfigyelő és 12 hosszútávú megfigyelő biztosította a szavazást, szemben a most Magyarországra tervezett 200 rövid, illetve 18 hosszútávú megfigyelővel.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.