Jeromos
  • HUF: 423.14
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Egyre kevesebb értelme van otthon antigéntesztet végezni, csak a PCR mutatja ki biztosan az új variánst

az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Nyitókép: Körkép.sk

 

A hagyományos PCR-teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is – hívja fel a figyelmet a Neumann Labs diagnosztikai laboratórium annak kapcsán, hogy az antigéntesztek előtt láthatatlan maradhat ez a fajta vírus.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. A hírről beszámoló HVG szerint az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs azóta további hat esetben azonosította itthon az új omikront. A magyar laboratórium véleménye szerint pontatlan „lopakodó omikronnak” nevezni az új alvariánst, hiszen az „csak” az antigéntesztek, és néhány esetben az eredeti omikronra (BA.1) fejlesztett variánsteszt nem tudja detektálni.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a gyógyszertárban megvásárolható, önmintavétellel otthon is használható antigénteszt negatív eredményt mutat, attól még fennállhat a fertőzés. A Neumann Labs közleményében hangsúlyozza: a hagyományos PCR-tesztek hibátlanul ki tudják mutatni az összes eddig ismert variánst.

 

A BA.2 néven ismert alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi ismeretek alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést.

 

„A PCR-tesztek esetében mindössze arról van szó, hogy ha eddig meg akartuk állapítani, hogy delta vagy omikron fertőzést észleltünk-e, bevetettünk egy konkrét variánsazonosítót, hogy melyik variánsról is van szó. Az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztettük a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében”

 

– idézi a Neumann Labs közleménye Nyíri Miklós ügyvezetőt, aki szerint az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket