Nyitókép: SITA

 

Megtörte a hallgatást Joseph Ratzinger, volt XVI. Benedek pápa az egykor püspöki fennhatósága alatt álló papok által elkövetett szexuális visszaélések ügyeinek intézéséről.

 

Az áldozatok mellett a német katolikus püspöki konferencia jelentése is az ügyek eltussolásával vádolja.

 

A jelenlegi katolikus egyházfő elődjének levelét személyi titkára, Georg Gaenswein olvasta fel. Ratzinger ebben azt írta, hogy:

 hirdetes_400x285  

„(…) ez túl gyakran történt és történik ma is.”

XVI. Benedek emeritus pápa így fogalmaz:

 

„Nagy felelősséget viseltem a katolikus egyházban. Annál nagyobb a fájdalmam a visszaélések és a hibák miatt, amelyek különböző helyeken történtek megbízatásom ideje alatt. Minden találkozásom során, amikor a papok által szexuálisan bántalmazott emberek sorsával szembesültem, megértettem, hogy mi magunk is belekerülünk ebbe a súlyos hibába, valahányszor elhanyagoljuk, vagy nem szállunk szembe vele a szükséges határozottsággal és felelősséggel, ahogy ez túl gyakran történt és történik ma is.”

 

XVI. Benedek 2005 és 2013 között vezette a katolikus egyházat. Mostani bocsánatkérő levelét azután írta, hogy egy szakértői bizottság megállapította, hogy müncheni érsekként négy pedofil papi esetről is tudott.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!