Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

Az úzvölgyi román nacionalista megmozdulások főszervezője szerint keserűen csalódni fog, aki azt hiszi, hogy figyelembe veszik a katonatemetővel kapcsolatos bírósági ítéleteket.

 

Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke az Activenews.ro portálon közölt írásában fejtette ki véleményét a Bákó Megyei Törvényszék által csütörtökön kimondott elsőfokú ítéletről, mely szerint le kell bontani az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított betonkereszteket.

 

Tirnoveanu kijelentette: az emlékművet és a román kereszteket csak akkor távolítják el a temetőből, ha „a buldózerek bennünket is eggyé tesznek a földdel”.

hirdetes_starlux810x300

 

Reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kimondott ítéletet a fellebbezéssel meg lehet még fordítani. Amennyiben ez nem sikerülne, a románoknak minden lehetséges változatra megvannak a megoldásaik:

 

„Ha valaki azt hiszi, hogy figyelembe fogjuk venni a bírósági ítéleteket, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchiában kiállított papírok alapján teszik át a temetőt az egyik megyéből a másikba, és elrendelik a keresztek ledöntését, csak azért, mert valaki nem ott írt alá, ahol kellett volna, keserűen csalódni fog.”

 

– írta az egyesületi vezető, hozzátéve:

 

„Ha fejbe vernek, sem jövünk ki Úzvölgyéről.”

 

A román nyelvű sajtó többnyire az MTI híradása alapján számolt be a román parcella építési engedélyének a bírósági érvénytelenítéséről. A híradásokban azonban hangsúlyozták, hogy az úzvölgyi konfliktus során tett szert népszerűségre a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion. Az oltásellenes populista párt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a második legnépszerűbb politikai alakulat Romániában.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.