Nyitókép: teraz.sk

 

Tömegével hagyják el Ukrajnát a helyi oligarchák és vállalkozók. Csak vasárnap Kijevből mintegy 20 chater és magánrepülőgép szállt fel, tájékoztatott hétfőn az Ukrajinská Pravda napilap.

 

Vasárnap felszállt a fővárosból Rinat Achmetov és Borys Kolesnik magángépe is, Maga Achmetov már január 30 óta nem tartózkodik az országban, Zürichbe utazott. Ugyanaznap hagyta el az országot Viktor Pinčuk oligarcha és mecénás is.

 

50 fő szállítására alkalmas magángépet rendelt például az oroszbarát, euroszkeptikus párt, az Ellenzéki platform – Az életért parlamenti képviselője, Ihor Abramovyč is, aki saját üzleti parnetereit, munkatársait és azok rokonait is menekíti ki.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán gazdasági és vállalkozói elit elmenekülése az országból az egyik fő téma a közösségi oldalakon. Egyesek gyávaságnak tartják, és a patkányok meneküléséhez hasonlítják a távozásukat. Mások megértőbbek, ugyanakkor elismerik, hogy az egész mögött csak a pénz kimentése áll.

 

Az ukrán sajtó ugyanakkor arra készíti fel olvasóit, nézőit és hallgatóit, hogy mit kell tenniük egy esetleges orosz invázió esetén.

 

Olexij Pavlijčuk instruktor például azt tanácsolja minden családnak, hogy készítsen saját akciótervet. Mint mondja, elsősorban a gyerekek biztonságát kell szem előtt tartani. Aprólékosan elmagyarázva azt is, hogy hol és hogyan kell biztonságos menedékhelyet találni. Mint mondja, ajánlatos előre megbeszélt találkozóhelyeket egyeztetni, mivel támadás esetén a telefonhálózat és az internet vélhetően nem fog működni.

 

Az ukrán újságírók szerint egyes iskolákban és óvodákban listát adtak a szülőknek, hogy milyen elsősegélycsomagot kell összerakniuk gyerekeik számára: takaró, gyertya, elem, tartós élelmiszer, víz, elemlámpa és házi gyógyszertár jó, ha van a csomagban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!