Nyitókép: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

 

Második világháborús robbanótestet találtak az esztergomi bazilika kupolájában a felújítás közben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezrede szerdán egy Facebook-bejegyzésben.

 

A lövedéket a Honvédség tűzszerészei sikeresen eltávolították és megállapították, hogy egy 76 milliméteres, második világháborús szovjet repeszgránátról van szó. A robbanótest gyújtószerkezete becsapódásának pillanatában letört, az eszköz pedig deformálódott. Habár a gránáttest robbanóanyagot tartalmazott, szállítható állapotú volt, így azt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol későbbi megsemmisítésre kerül.

 

A feljegyzések szerint 1945-ben a harcok során több mint 90 különböző típusú, illetve gyártmányú robbanóeszköz hullhatott az esztergomi bazilikára, mert a kupola kiváló megfigyelőállást biztosított a harcoló katonáknak.

 hirdetes_300x300  

 

A bevetett tüzérségi eszközök jelentős sérüléseket okoztak az épületben. Súlyosan megrongálták az oszlopcsarnok egyik elemét, a kupola héjazatát, és tönkretették az eredeti Mooser-orgonát is.

 

Hirado

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!