Nyitókép: nato.int

 

A NATO újfent megismételte, Moszkva ezzel ellentétes állításai szemben nincs meggyőződve arról, hogy Oroszország a konfliktus csökkentésére törekszik. A védelmi miniszterek Brüsszelben tárgyalnak.

 

A szövetségesek arra buzdították az orosz vezetést, hogy válasszák a diplomáciai utat és haladéktalanul fejezzék be a csapatösszevonásokat és vonják ki haderejüket Ukrajnából. Ezzel összefüggésben a NATO védelmi minisztereinek szerdai és csütörtöki brüsszeli találkozóján úgy döntenek, lehetőséget dolgoznak ki a védelem és az elrettentés erősítésére, beleértve ebbe hosszabb távon új harccsoportok létrehozását Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában.

 

„Moszkva világossá tette, hogy kész megtámadni a biztonságunkat évtizedeken át meghatározó alapelveket, és ezt erőszakkal is hajlandó megtenni. Sajnálattal kell kijelenteni, hogy ez az új normalitás Európában”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

 

A főtitkár megerősítette, hogy a jelenlegi az orosz csapatok és nehézgépek legnagyobb koncentrációja a hidegháború óta, aminek hosszú távú hatása van.

 

„Hosszabb távon úgy gondolom, hogy ennek eredménye egyértelműen a NATO aggodalmának nagymértékű növekedése volt, de egyben a védelem iránti elkötelezettség nőtt is Keleten és a Fekete-tengeren. Ez strukturális tényező lesz a NATO számára. Ez már nem a szokásos helyzet a NATO-nak. Oroszország számomra olyan hatalomnak tűnik, amely arra törekszik, hogy megerősítse jogait, de megpróbálja megdönteni a jelenlegi európai biztonsági architektúrát. És sietnek, mert úgy gondolom, úgy érzik, az idő nem nekik dolgozik még Ukrajnával kapcsolatban sem. Nem tudom, mi a szándékuk az erőszak alkalmazásával kapcsolatban. De persze minél tovább várnak, annál nehezebb lesz”

 

– érvelt Ian Lesser, a Német Marshall Alap alelnöke.

 

Az EU vezetői a csütörtökre tervezett Afrikával való csúcstalálkozójukat is felhasználják arra, hogy leüljenek és megvitassák az Oroszországgal kapcsolatos helyzetet.

 

Döntésekre vagy hivatalos következtetésekre azonban nem kell számítani.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.