Ulrik
  • HUF: 402.59
  • USD: 1.04
  • 20 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Radikális lépést fontolgat a YouTube – Aggódhatnak az álhírterjesztők

Olyan frissítést terveznek a platformra, amely bevezetése után nem lehet majd megosztani a hamis videókat

Nyitókép: HVG

 

Az elmúlt években több olyan változtatást is eszközölt a YouTube, amellyel igyekezett visszavágni az álhírek és téves információk terjedését a platformon. Az egyik legutóbbival például kitiltott minden vírus- és oltástagadó tartalmat az oldalról, de korábban a pénzcsapot is elzárta már előttük.

 

Ezzel együtt rengeteg olyan tartalom van a platformon, ami a szürke zónához tartozik. Ezek első ránézésre nem sértik a közösségi irányelveket, de gyakorlatilag mégis álhíreket közvetítenek.

 

A HVG szerint többek között ezeknek menne neki a YouTube: Neal Mohan termékigazgató nemrég arról beszélt, hogy olyan frissítést terveznek a platformra, amely bevezetése után nem lehet majd megosztani (továbbosztani) ezeket a videókat – se egy gomb megnyomásával, se a videóra mutató hivatkozás megosztásával, se egy másik oldalra való beágyazással.

 

Mohan szerint a lépés megtételén még mindig gondolkodnak, mert nem tudni, az ilyen jellegű és intenzitású beavatkozás mennyire vinné túlzásba a nézők szabadságának korlátozását. Ehelyett az is megoldás lehet, hogy egy tájékoztatást helyeznek el a videó előtt, ami felhívja a figyelmet arra, hogy amit lát a néző, az nem teljesen igaz. Más kérdés, hogy egy reklámblokkolóval ezt a felhívást simán ki lehet játszani.

 

Ami biztos, hogy valamilyen lépésre szükség van. Nemrég több tényellenőrző csoport is arról írt, hogy a YouTube az egyik legnagyobb álhírterjesztő.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket