18 ezer km/órás szél fúj, és vasból vannak a felhők az egyik furcsa, megnyúlt alakú bolygón - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

18 ezer km/órás szél fúj, és vasból vannak a felhők az egyik furcsa, megnyúlt alakú bolygón

A WASP-121b egy tőlünk 850 fényévre lévő csillag körül kering, a körülmények pedig abszolút pokoliak.

Nyitókép: ecokhaan.com

 

A WASP-121b egy tőlünk 850 fényévre lévő csillag körül kering, a körülmények pedig abszolút pokoliak, olvasható a HVG cikkében.

 

A csillagászok pár éve, 2015-ben fedezték fel a WASP-121b nevű exobolygót (azaz Naprendszeren kívüli planétát), amit azóta is folyamatosan vizsgálnak. Kiderült például, hogy a bolygó durván 30 óra alatt kerüli meg a csillagát, a WASP-121-et, a felszíni hőmérséklet pedig a 2700 Celsius-fokot is elérheti.

 

A bolygó egy forró Jupiternek minősül, ami azt jelenti, hogy ez is egy gázóriás, ami a csillagához közel kering. A WASP-121b-nek viszont megnyúlt, hosszúkás alakja van, e bizarr formát pedig éppen a csillagához való közelség, illetve a tömegvonzás okoz.

SJE Nyílt nap

 

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég a bolygó légkörét is megvizsgálta, amihez a Hubble-űrteleszkópot vették igénybe. A Nature Astronomy szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a planéta éjszakai oldalán ugyan hűvösebb van, ám a hidrogén- és oxigénatomok hiába állnak össze vízzé, az csapadékként nem hullik le,

 

mert az óránkénti közel 18 ezer kilométeres sebességű szélviharok elfújják azt.

 

Egy másik érdekesség, hogy a bolygó éjszakai oldalán vasból, korundból és titánból álló felhők lehetnek. Ezzel szemben a „napos” és sokkal melegebb oldalon a fémek elpárolognak, illetve fémesőként aláhullnak.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket