Nyitókép: time.com

 

Alexej Kelin Csehországban élő történész, akinek anyja Ukrajnában szakadt cseh nő, apja doni kozák.
Kelin a cseh közmédia legnézettebb politikai vitaműsorában nyilatkozott arról, hogy milyen sors várhat Oroszországra és magára Putyinra a háború következtében.

 

Kelin a műsorban a szintén történész barátjára, Andrej Zubovra hivatkozva azt mondta, hogy Oroszországban heteken belül vezetőváltásra kerülhet sor, mivel az orosz oligarchák elégedetlenek Vlagyimír Putyin lépéseivel.
Az Otázky Václava Moravce című műsornak nyilatkozó Kelin konkrétan azt mondta:

 

„Zubov piramisról beszél, ahol a lakosság 80 százaléka szegénységben, vagy annak határán él. Többségük támogatja a háborút és hisz az állami propagandának. Utánuk következik a lakosság 18-19 százaléka, akik iskolázottabbak, és többségében ellenzik a háborút. Csakhogy függnek az államtól. Majd itt van a piramis teteje, a lakosság 1-2 százaléka, akik eladták a lelkiismeretüket a milliárdokért. Ők azok, akik most pánikolnak a szankciók miatt. Nem teljesen lojálisak, és új vezetőt keresnek, aki meghagyná az orosz rendszert olyannak, amilyen eddig volt, biztosítva számukra az eddigi előnyöket,“

 

 hirdetes_810x300  

írta le az orosz helyzetet Kelin.

 

Király Zsolt: Putyint csak maguk az oroszok győzhetik le

 

Hozzátette, hogy Zubov szerint a változás akár heteken belül bekövetkezhet.

 

Kelin ugyanakkor azon a véleményen van, hogy maguk az orosz oligarchák sem tudják elérni Putyint, aki pontosan tudatában van a helyzetnek.

„Putyin fél a hadsereg egy részének a lázadásától, az oligarchákat pedig ma már nem engedi közel magához. Azt gondolom, hogy csak egy KGB-s tapasztalatokkal rendelkező személy érhet célt az orosz elnöknél, aki jól ismeri Putyin gondolkodását és okosabb nála, “

 

fogalmazott Kelin.

 

Körkép.sk/ČT24

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.