Nyitókép: Körkép.sk

 

Tíz év után ismét díjaztak felvidéki magyar irodalmárt József Attila-díjjal, mégpedig Hodossy Gyula személyében.

 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára csütörtökön ünnepélyes keretek között átadta a március 15. alkalmából odaítélt művészeti díjakat a Pesti Vigadó Dísztermében.

 

Kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Hodossy Gyula költő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó igazgatója, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója és a Magyar Írószövetség Választmányának tagja.

 

 hirdetes_300x300  

Az 1986-os Próbaút-beli bemutatkozását hét esztendővel követte Hodossy Gyula első önálló líra-kötete Hivatalos versek címen. Bő tíz év után Nagyváradon jelent meg a Fátyla jókedvemnek című kötete, egy évvel később pedig a zömmel prózát, illetve prózára emlékeztető formai-műnemi jegyeket magukon viselő szövegeket tartalmazó könyve, A szerető önfegyelem. 2010-ben a Szövi a lélek vásznát a költői munkássága elé tart tükröt kereken félszáz verses opusa segítségével.

 

Még abban az évben megjelent a Keresetlen szavak – beszélgetések Hodossy Gyulával című könyv, amelyben Csanda Gábor a kötet lapjain egy jelentős életpálya néhány fontosnak tartott, vagy érdekesnek gondolt állomását élezte ki. Négy évvel később megjelent a Ma elkezdődik bennünk a szeretet című verseskötete, majd fordításkötete szlovák nyelven, Jitka Rožňová fordításában Milujúca sebadisciplína címmel. A Minden addig című verseskötete a hatvanadik születésnapjára jelent meg, majd tavaly az egész életét, életművét összefoglaló Minden addig, hatvanig című kötete.

 

Kásler Miklós, Latorcai Csaba János és Hodossy Gyula (jobbról)

 

Zalán Tibor József Attila-díjas költő a díj odaítélése hallatán csak annyit mondott, a hírek jönnek-mennek, s vagy igazak lesznek később, vagy megcáfolja őket az idő. Majd így folytatta:

 

„Ma az a hír ért el hozzám, hogy Hodossy Gyula József Attila-díjat kapott. Nem tudom, mikor osztják, vélhetően ilyen tájban, és nem tudom, valóban megkapja/kapta-e. Ha igen örülök, ha nem, akkor csak hümmögök – igazán megkaphatta volna vége. (E hümmögésbe sok más jeles költő és -barát arca beleszűrődik, a díjakat adják, és azokról én ritkásan sem tudok dönteni…)

 

Miért is érdemli meg? Nem a kora és sok megjelent könyve miatt! Ha ezt nézem, régen megkaphatta volna. Ő is, mások is, akik eddig méltatlan módon még nem kaphatták meg. Hodossy jó költő. Ez önmagában jelöli őt a díjra. Erre is. Kiváló irodalomszervező, egyik motorja a felvidéki magyar irodalomnak. És hosszú éveken keresztül működtette a Vámbéry Irodalmi Kávéházat, ahol remek embereket látott vendégül remek alkalmakkor. Költő, irodalomszervező, művészeti kávéház-szalon- és könyvkiadó-fenntartó. Mindegyik önmagában díjra, megbecsülésre jelöli. Ha én a díjosztók között lennék, ahogy nem vagyok ott, szerencsére, semmiképpen sem adnék díjat Hodossy Gyulának! Az illető ugyanis a barátom.

 

Én a barátaimat ugyanis nem szoktam, már csak becsületből sem, nyomni, ahogy az ellenségeimet sem le- vagy elnyomni. Az elv-társaimat meg főleg nem – bár ilyenek nem sokan maradtak.  Ezekben a viharos időkben tüntetően nem, amikor ember embernek farkasa, amikor elveszni látszik az írók között is minden emberi szolidaritás, értékmegbecsülés és -becsület, amikor különféle pártjelvények jelennek meg, a kizárólagosság és a kizárás szándékával, az úszósapkákon. Akárhogy alakul is a dolog, erős szeretettel ölelem Hodossy Gyulát, és emelintem felé Békéscsabáról, ahol éppen veszteglek most, a pálinkás poharamat. Emelje ő is felém – bízom benne, hogy megteszi!“

 

A díjazottak egy csoportja: Lakatos Mihály, Ködöböcz Gábor, Hodossy Gyula, Gáspár Ferenc

 

A hírt, miszerint Hodossy Gyula József Attila-díjban részesül, Lőrincz P. Gabriella Bella István-díjas költő is jó érzéssel fogadta, hiszen szerinte

 

„Hodossy Gyula a felvidék kulturális mindenese. A nemzetben való gondolkodásmódját akkor sem hagyta el, amikor szülővárosából kiutasították, amikor politikai nézetei és írásai miatt különböző atrocitások érték. Írásaiban szinte folytonosan megjelenik a természet, az élővilág.

 

Egyedi finomsággal foglalja versbe a természeti jelenségeket, egyfajta szüntelen életösztön, életigenlés sugárzik műveiből.  Az évszakok szépségeit bensőségesen éli meg, líráját átszövi a modern valóság, miközben emberközeli, olvasóbarát marad. Szenvedélyes, a valóságot mélységesen megértő szerző, nem szépeleg, mímel, írásaiban őszinte. Bátran használja nyelvünk kimeríthetetlen tárházát, megújul, kísérletezik.“

 

Kürti László Bella István-díjas író, költő is örül annak, hogy Hodossy Gyula magas művészeti díjban részesült, hiszen, az „1970-es évektől rendszeresen publikál, kötetei folyamatosan jelennek meg. Alkotói tevékenysége mellett a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnökeként az irodalomszervezői, lapszerkesztői munkássága felbecsülhetetlen, de mindenekelőtt mégis költői, írói mukáinak színvonala miatt érdemelte ki a József Attila- díjat. „Önarcképei“ sajátos lírai, egyedi hangú világot teremtenek, jellemző rájuk a versbeszéd és létpozíció.“

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!