Nyitókép: HVG

 

Két amatőr fosszíliavadász séta közben felfedezte egy mamut lábszárcsontját, a világhírű természettudós, David Attenborough pedig nem tudott ellenállni a különleges leletnek – idézi fel a Viasat Nature tévécsatorna közleménye az „eredettörténetét” annak a 215 ezer éves maradványnak, mely végül sztyeppei mamutok állattemetőjéhez vezetett. A leletek mellett talált őskori eszközök pedig neandervölgyiek által készített kőszerszámok lehetnek.

 

A felfedező kutatás eredményeit összegző dokumentumfilmet, az Attenborough és a mamuttemetőt vasárnap délután láthatja majd a magyar közönség, számol be róla a HVG.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az ősmaradványokra egészen pontosan egy kiránduló pár talált rá, akik az angliai Swindon mellett egy újonnan kiásott kavicsbányában sétáltak, amikor egy hatalmas, megkövesedett, földből kiálló – mint később kiderült – mamutlábcsont tetejét pillantották meg. Amikor a történet Attenborough-hoz eljutott,  mindenképpen saját szemével akarta látni a csontokat, majd végül szakértő csapatával a teljes kőfejtőt feltárta. A két amatőr fosszíliavadász valójában egy ősi állattemetőbe botlott a Temze régi, őstörténeti korból visszamaradt folyómedrében.

 

A kiásott csontok vizsgálata során kiderült, hogy azok több százezer évesek lehetnek – az eddig talált mamutleletek inkább több tízezer évesek –, a felfedezőhely pedig ritka bepillantást enged a jégkorszaki életbe. Steven Zhang mamutevolúció-szakértő az itt talált fogak tanulmányozásakor arra a következtetésre jutott, hogy azok a sztyeppei mamutokhoz tartozhattak, amelyek a gyapjas mamutok előtt éltek.

 

A kutatócsapat jégkorszaki sztyeppei bölény, barnamedve és más őskori emlősök csontjait is megtalálta. A talajminták laboratóriumi kormeghatározása pedig azt mutatja, hogy a lelőhely körülbelül 215 ezer éves lehet.

 

A kiránduló pár egyébként egy kőből készült „kézi fejszét” is talált, így a szakemberek a csontok mellett az eszközök felkutatására is nagy figyelmet fordítottak. Ahogy egyre több és több kőszerszámot ástak ki, rájöttek, hogy az eszközöket készítő emberféle – jelenlegi ismereteink alapján – a neandervölgyi lehetett. Az egyik mamutcsonton talált nyomok vezettek ahhoz a felismeréshez, hogy a négylábú állatok egy hatalmas temetkezési helyre kerülhettek, miután a neandervölgyiek elejtették őket.

 

Attenborough és a szakértők szerint nemzedékenként egy ilyen felfedezés adatik meg a szakmában, amelynek folyamatai és vizsgálatai március 13-án vasárnap 13:30-tól a Viasat Nature csatornán láthatók.

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.