Nyitókép: Ministry of Defense of Ukraine

 

A Zágrábnál földbe csapódott ismeretlen felderítő drón lezuhanása után Horvátország jobb NATO-koordinációt követel. A Tu-141-es két NATO-országon is átrepült, anélkül hogy nekik jeleztek volna – ez a horvát miniszterelnök szerint elfogadhatatlan.

 

A robotrepülőgép csütörtök éjjel zuhant le Horvátországban, miután Magyarország felől az ország légterébe lépett. A horvát kormányfő az eset miatt levelet küldött uniós kollégáinak és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. Andrej Plenković Zágrábban, a baleset helyszínét meglátogatva közölte:

 

„Nem tűrhetjük tovább ezt a helyzetet.”

 

 hirdetes_810x300  

A Tupoljev Tu-141-es drón megjelenése szerinte „nagyon egyértelmű fenyegetést” jelentett, amelyre válaszlépéseket kell tenni. Andrej Plenković azt mondta, nem világos, kinek a birtokában volt a drón, ahogy az sem, hogy a NATO légtere felé tartó repülés „baleset, tévedés vagy szándékos volt-e”. Ukrajna és Oroszország egyaránt tagadta, hogy ők lőtték volna ki a drónt.

 

A robotrepülő előtte 40 percig repült Magyarország felett. Szijjártó Péter külügyminiszter azt állította, a gépet a Magyar Honvédség észlelte, de veszélytelennek tartotta.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.