Nyitókép: SITA

 

A francia kormány kész tárgyalni Korzika autonómiájáról – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a Corse-Matin című regionális napilapban megjelent interjúban. A tárcavezető szerdán érkezik kétnapos látogatására a Franciaországhoz tartozó szigetre, ahol két hete nem csillapodik a feszültség.

 

A súlyos zavargások azután kezdődtek, hogy március 2-án Yvan Colonnát, egy életfogytiglani börtönbüntetését töltő korzikai nacionalistát a börtönben életveszélyesen megsebesítette egy iszlamista elítélt. A korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában való részvételért elítélt Colonna azóta kómában fekszik.

 

A rendőrség jelentése szerint a legutóbbi, vasárnapi tüntetések során 67 ember sérült meg, köztük 44 rendőr, miután a jeleneteket a szemlélők „városi gerillaháborúhoz hasonlónak” nevezték.

 hirdetes_810x300  

A tüntetők a francia kormányt teszik felelőssé Colonna megtámadásáért. A belügyminiszter az interjúban elismerte az állam felelősségét az elítéltek megvédésben, egyben megígérte, hogy feltárják az igazságot a férfi megtámadásáról.

 

Darmanin közölte: „kész az autonómiáig elmenni”. Ezután az a kérdés, hogy mit jelent az autonómia, de erre szerinte majd Macron elnök második ciklusában lehet visszatérni, ha újraválasztják az elnököt.

 

A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a 18. század óta Franciaországhoz tartozó szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki. A korzikai pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státuszát.

 

A sziget esetleges autonómiájáról a korzikai vezetők és a francia kormány között kezdődő tárgyalásokhoz a belügyminiszter előfeltételként a nyugalom visszatérését szabta. Macron elnök eddig elutasítóan állt hozzá Korzika autonómiájához.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.